Колко време се вари кускус?

Колко време се вари кускус?
Снимка: gotvach.bg

Кускусът са малки сушени тестени зърна, които са приготвени от едросмляна твърда пшеница или от пшеничен грис. На вкус се доближава до различните видове паста, но тъй като е изключително малък, той се овкусява много по-равномерно. Най-често кускусът се вари и се яде като юфка.

Кускусът се сварява много лесно – слага се във вряща подсолена вода и се вари до готовност. Варенето му не отнема много време – най-често са необходими 5-10 минути, тъй като зрънцата са малки и увират бързо. Може да слагате няколко капки олио във водата, за да не се слепват зрънцата.

Вече свареният кускус може да се комбинира с месо и различни зеленчуци. Имайте предвид, че различните видове кускус се сваряват за различно време – т.напр. гръцкият и мароканският се сваряват много по-бързо, докато на някои други видове може да са им необходими и 15-тина минути.

За да сте сигурни, че кускусът е добре сварен, най-добре пробвайте зрънцата. Кускусът е важна част от здравословното хранене, защото е изключително богат на фибри и магнезий.

Вижте и няколко идеи как можете да си приготвите кускус: Турска салата с кускус, Пълнени чушки с кускус, Салата с кускус и пиле.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!