Как изглежда босилекът?

Роси Стоянова 2от Роси Стоянова 2Дарт Вейдър / Автор
Как изглежда босилекът?
Снимка: gotvach.bg

Босилекът е благоуханно растение, което се използва като подправка за овкусяване на най-различни храни. Босилекът е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Устноцветни. Има високо стебло – до 50-60 см. Цветовете на растението са бели и в по-редки случаи са розови или виолетови, плодът е сух, а след узряване се разпада на 4 орехчета.

Босилекът е една от най-разпознаваемите подправки в света благодарение на соса песто, който представлява смес от кедрови ядки, пармезан, босилек и зехтин.

Босилекът е зелен на цвят, има кръгли и островърхи листа. Има над 60 разновидности на босилека, които леко се различават по външен вид и вкус. Като подправка се използва наземната част на растението, която, както споменахме, има зелени на цвят листа и много силен и приятен аромат.

Босилекът много наподобява на външен вид ментата, но все пак те принадлежат към едно семейство растения. Босилекът е разпространен в много райони по цял свят. Използва се като подправка в различни кухни – тайландска, италиански, средиземноморска и други.

В българската кухня босилекът се използва при готвене на зелен и зрял боб, гъше месо, говеждо месо, кисело зеле, различни зеленчукови и месни бульони, както и при приготвяне на сосове. Добавя се към варена или задушена риба, маринати за дивеч, салати с домати, картофени супи. В италианската кухня е задължителен компонент на пицата и пестото.

Когато готвите с босилек, имайте предвид, че той не бива да се подлага на термична обработка, затова го добавят 1-2 минути преди края на готвенето.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати