Как се пекат лешници?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се пекат лешници?
Снимка: gotvach.bg

Лешниците са изключително вкусни, както и доста полезни. Тези специфични на вкус ядки обаче са доста скъпи, когато си ги купувате готови опечени от магазина, което кара все повече домакини сами да си пекат лешниците.

Добрата новина е, че лешници се пекат сравнително лесно и ако спазвате правилно упътванията ни, почти няма как да объркате нещо и да препечете или изгорите лешниците.

Първо трябва да отбележим, че лешниците, подобно на всички останали ядки, имат твърда черупка, която трябва да се отстрани.

Когато ги почистите от твърдата черупка, ще забележите, че лешниците имат тънка кафява ципа (за разлика от готовите обелени лешници, които се продават в търговската мрежа). Тя по никакъв начин не пречи за правилното изпичане на лешниците.

Но ако все пак искате да я премахнете, може да бланширате лешниците за няколко минути във вряла вода, в която сте разтворили 2.3 с.л.- сода бикарбонат. След това е достатъчно да изплакнете лешниците със студена вода и обвивката сама ще падне.

Време е да пристъпите към печенето на лешниците. По желание може да ги навлажните леко и да ги посолите. Лешниците се пекат около 18-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като след 10-ата минута се разбъркват и проверяват, за да не се прегорят.

Много по-бързо и лесно можете да изпечете лешници в микровълнова фурна. Времето за печене на половин килограм ядки е около 5-6 минути, като след третата минута трябва да ги разбърквате и проверявате всяка минута. А тайната на хрупкавите лешници е да ги намажете с разбит белтък преди печене.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!