Как се приготвя просо?

Marianaот MarianaИноватор / Автор
Как се приготвя просо?
Снимка: gotvach.bg

Просото е древна зърнена култура, която е позната на човечеството от хилядолетия. Първоначално тя е била култивирана в Азия и Индия, а в Европа идва едва през Средновековието.

Просото има едно особено важно предимство пред останалите зърнени култури, което е, че за разлика от житото, брашното от просо не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, които страдат от глутенова непоносимост.

Дори и начинаещите кулинари могат да се справят с приготвянето на просо. Почистеното просо се залива с вода в съотношение 2 до 2.5 към 1 и се вари на тих огън до готовност, т.е. около 15- 20 минути.

Важно е просото да се вари под похлупак, а след свалянето му от котлона, към него да се добави малко масло и да се остави добре да се задуши.

Със свареното просо може да направите каша от просо, супа с просо или вкусно просо с картофи, което е особено подходящо за вегетаринаци и по време на пости.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати