Как се приготвя елда?
публикувана от:на
3803

Как се приготвя елда?

Елдата, по-известна у нас като гречка, произлиза от Индия. Тя е популярна в Русия. В руската кухня има десетки рецепти са ястия, салати с елда и супи с елда. На външен вид елдата наподобява житно растение, но всъщност принадлежи към семейство Лападови.

Варенето на елда е лесно, колкото да се свари ориз – всеки си мисли, че знае как става, но има толкова тънкости, които могат да съсипят ястието.

Стандартната рецепта за варене на елда (гречка) съветва да варите елдата в подсолена вода за около 10-15 минути, след което са я оставите още толкова под похлупак, за да поеме от течността. Но по този начин тя доста се разварява и с тава меко казано блудкава.

Ето защо ние ще ви предложим друг начин, който сме убедени, че ще ви хареса. Измитата и подсушена елда се запича на сух тиган или във фурната за 3-4 минути на средна температура при непрекъснато бъркане. Оставя се да се охлади, междувременно на котлона се кипва вода в съотношение 2.5:1 спрямо елдата.

Когато кипне, вътре се сипва елдата и се похлупва плътно, като капакът не се сваля до края на готвенето. Елдата трябва да ври 3-5 минути насилен огън, след това още 5-7 минути на средна степен на котлона и накрая котлонът се намалява на минимум и елдата се готви още 2-3 минути.

Тенджерата се сваля от котлона, завива се с кърпа и се оставя 15-20 минути да се задуши. Така приготвената елда е изключително подходяща за добавяне към зеленчукови супи, салати с елда или десерти с елда.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни днес