За какво и как се използва лененото семе?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
За какво и как се използва лененото семе?
Снимка: gotvach.bg

Все повече учени определят лененото семе като новата суперхрана, която, за разлика от широко рекламираните през последните години киноа и чиа, може спокойно са се отглежда и у нас. Но наистина ли лененото семе е суперхрана и панацея, която може да изцери всичко – от диабет до рак на гърдата.

В лененото семе се съдържа голямо количество мононенаситени и полиненаситени мазнини Омега-3 и др, които действат профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания. Освен това лененото семе е богато на вещества, които има противовъзпалително действие.

Редовният прием на ленено семе намалява пулса, предотвратява втвърдяването на артерии и редуцира риска от инфаркт. Лененото семе се препоръчва и на хората с наднормено тегло, защото то усилва метаболизма и спомага за загубата на тегло.

В лененото семе се съдържат лигнани, които са известни като растителен естроген. Те имат изразени антиоксидантни качества, като тяхното количество в лененото семе е 75-80 пъти повече в сравнение с други растителни храни.

Според последните медицински проучвания редовният прием на ленено семе може да има защитен ефект срещу рак на гърдата, рак на простата и рак на дебелото черво. Всекидневното приемане на ленено семе спомага за увеличаване на усвояемостта на калция и подпомага лечението на кожни проблеми като акне, псориарзис, екземи и пърхот.

Лененото семе подпомага организма в състояние на стрес, влияе положително върху функционирането на черния дроб, действа имуностимулиращо, а също и скъсява времето за възстановяване на мускулите след тренировка.

Редовният прием на ленено семе се препоръчва на хора със синдром на Сьогрен, както и на болни от атеросклероза, астма и някои психични отклонение като шизофрения и депресия.

Препоръчителната дневна доза е 2 с.л. ленено семе под формата на прах, които може да се смесят с кисело мляко, да се разтворят във вода или директно да се поръсят върху ястието подправка. Не се препоръчва консумацията на несмляно ленено семе, защото зрънцата директно преминават през стомашно чревния тракт без да се усвояват полезните им вещества.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати