Кое вещество прави лютите чушки люти?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Кое вещество прави лютите чушки люти?
Снимка: gotvach.bg

Лютивината на лютите чушки се дължи на веществото капсаицин. Капсаицинът носи редица ползи за здравето. Той ускорява обмяната на веществата и помага на тялото за по-бързото изгаряне на калории.

Повишава телесната температура и увеличава сърдечната честота. Той действа противовъзпалително, ускорява кръвообращението, дори потиска растежа на ракови клетки. Капсаицинът е полезен и за кожата, защото намалява действието на свободните радикали и забавя стареенето.

Въпреки редицата ползи на капсаицина, не бива да се прекалява с хапването на люти чушки. Хората с индивидуална непоносимост също трябва да бъдат внимателни. Освен това прекаляването с него може да причини дразнене на червата.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати