Gotvach.bg»Съвети»Какво е саздърма?

Какво е саздърма?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
24342
Какво е саздърма?

Саздърмата е хранителен продукт, приготвен от варено или пържено в собствена мазнина месо, което е овкусено с различни подправки и след това е напълнено в животински стомах или различни изкуствени обвивки. Това е месен деликатес, който идва от турската кухня.

Най-често саздърмата се приготвя от овче, говеждо или свинско месо, които са комбинирани. Понякога се среща и саздърма от дивечово месо, козе или пилешко месо. Каквото и месо да изберете, то трябва да е раздробено на ситно и да е подложено на термична обработка. Подправките, с които най-често се овкусява саздърмата, са дафинов лист и черен пипер. Смята се, че истинската саздърма се приготвя от говеждо или овче месо.

Предлагаме ви и начин, по който можете да си приготвите саздърма. Необходими са ви 5 кг овнешко или говеждо месо, 2 дафинови листа, 50 г млян черен пипер, 15-20 ч.л. сол и 5 с.л. мас. Трябва ви и едно свинско шкембе.

Нарежете месото на малки късчета и го сварете. След това го изпържете в маста и се овкусява с подправките. Напълнете шкембето със сместа и възварете. Отцедете добре и натиснете с тежест за около 1 ден, за да може да се оформи добре. След това сложете саздърмата на проветриво място и оставете да се изсуши за няколко дни.

Вижте и някои рецепти със саздърма: Супа от картофи и саздърма, Лещена чорба със саздърма и Картофи със саздърма на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 4
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати