Gotvach.bg»Съвети»Как да си направя хубаво кафе в джезве?

Как да си направя хубаво кафе в джезве?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да си направя хубаво кафе в джезве?

Вече може да си купите десетки видове кафе – еспресо, лате макиато, кафе с мляко, ирландско кафе и т.н., но според познавачи нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на кафе в джезве.

Кафето в джезве е популярно у нас и като турско кафе, като в случая не става въпрос за самия вид кафе, а за конкретната технология за неговото приготвяне.

Традицията повелява истинското кафе в джезве да се приготвя на пясък, като дори и днес на много места продължават да го приготвят така, но спокойно може да си приготвите и на котлона на домашната печка.

За приготвянето на истински хубаво кафе в джезве на първо място ви трябва джезве или т.нар. ибрик. Добре е джезвето да е медно, защото така максимално се запазва вкуса и аромата на кафето.

Време е да започваме с приготвянето на самото кафе. Първо в джезвето се слага захарта (ако пиете кафето си със захар). След това се добавя вода, като нейното количество зависи колко точно чаши кафе ще приготвите (измерва се с чашите).

Последно се добавя кафето, като количеството кафе е приблизително по 1 с.л. кафе за всяка чаша готово кафе. Сместа се разбърква с вилица, все едно разбивате сурови яйца.

Кафето в джезве се загрява на умерено слаб огън, докато по краищата му започнат да се появяват мехурчета. Пяната се образува като пръстен и започва да се надига. Когато се надигне го свалете от котлона за малко, след което отново го върнете на котлона. Повторете процедурата три пъти.

Кафето в джезве е готово и мирише невероятно. Време е да го оставите няколко минути, за да се отцеди, след което да го налеете внимателно по чашите, като внимавате утайката да остане в джезвето. Традицията повелява кафето в джезве да се поднася с чаша вода и локум, с който за засладите, когато си изпиете кафето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати