Колко време се пече агне в пещ?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Колко време се пече агне в пещ?
Снимка: gotvach.bg

Има десетки, дори стотици начини за приготвяне на агнешко месо, но истината е че нищо не може да се сравни с вкуса на печено цяло агне на пещ. Само онзи, който е опитвал крехкото, ароматно и топящо се в устата месо, ще разбере за какво говорим.

Традицията повелява да се приготви цяло печено агне на пещ за Великден, но печено на пещ агне може да приготвите и при други специални поводи - кръщене, сватба и др.

Най-подходящи за изпичане в пещ са агнета с тегло около 12-15 кг, не по-големи. Така ще си гарантирате, че месото ще се изпече, ще остане крехко и ще хване невероятно вкусна хрупкава коричка с неустоим загар.

За приготвянето на цяло агне в пещ трябва да отделите доста време. Около 4 часа са ви нужни само за отоплянето на пещта. Препоръчително е дървата да бъдат дебели, сухи и в никакъв случай от иглолистни дървета, защото те съдържат голямо количество смола.

Когато пещта е добре опалена, побеляла от високата температура, е време да извадите част от въглените и да сложите в нея агнето. След това пещта трябва да се запечата с капак, който да се замаже с глина, за да не излезе топлината.

Времето за печене на агне в пещ е около 4-5 часа, като по-едрите агнета имат нужда от по-продължително печене. Да ви е сладко!

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати