Gotvach.bg»Съвети»Какво е грахам?

Какво е грахам?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
310917
Какво е грахам?

Грахам е вид пълнозърнесто брашно. Брашното е един от най-старите хранителни продукти, познати на човечеството, получен вследствие на смилането на някакъв вид зърнена култура - пшеница, овес, ръж, кестени, нахут и др.

Обикновено в процеса на преработка на зърното се губи значително количество от микронутриентите. Това е защото, когато зърното се смила, се отстранява обвивката на зърното.

По тази причина белите брашна, които се водят висококачествени, всъщност са доста по-бедни на витамини и минерали, отколкото тъмните и пълнозърнестите видове брашно.

Пълнозърнестите брашна, в т.ч. и грахам, се произвеждат от трите слоя на зърното. В брашното тип 1850 (грахам) има повишено пепелно съдържание.

То е около 1.85 процента, което му придава по-тъмен цвят. Освен това грахам съдържа повече вещества с кисел характер, витамини от групата B, минерали и ензими.

То не само е богато на нутриенти и витамини, но прочутото Грахам пълнозърнесто брашно е подходящо за приготвянето на всякакви тестени и сладкарски изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати