Gotvach.bg»Съвети»Как да сушим мента?

Как да сушим мента?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
24342
Как да сушим мента?

Ментата е една много ароматна и полезна билка, която има редица ползи – действа успокоително, антисептични и болкоуспокояващо. Много често се използва при лош дъх в устата, безсъние, диария, нервно напрежение, болки в стомаха.

Ментата регулира болезнен цикъл, помага при хемороиди, гадене, повръщане, диабет и липса на апетит, камъни в жлъчката и язва. Освен прясна, ментата може да се използва и в сушен вид.

За медицински цели се използват само листата на ментата, които се събират малко преди цъфтежа им – през юли и август месец. Събирайте ментата рано сутрин, преди да се вдигне росата. Сушете листата ѝ на сянка или в сушилня, но на температура не повече от 30 градуса.

Правилно изсушените ментови листа отгоре трябва да са с тъмнозелен цвят, а отдолу да са по-светлозелени. Трябва да имат приятна миризма и парлив вкус. Съхранявайте на прохладно и тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати