Gotvach.bg»Съвети»Как да готвим червени картофи?

Как да готвим червени картофи?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да готвим червени картофи?

На трапезата на българина все по-често могат да бъдат забелязани батати, които у нас са по-известни като червени картофи. Има много причини непознатите в миналото червени картофи днес да присъстват редовно в менюто ни. Това се дължи на факта, че те са отличен източник на важни и ценни за организма хранителни вещества. Но освен това червените картофи имат изразен сладък вкус, нежна ципа и лесно се поддават на кулинарна обработка.

Предвид по-ниското съдържание на нишесте в червените картофи, спрямо това на обикновените картофи, с които сме свикнали, бататите са подходящи за варене, печене, приготвяне на различни видове супи, както и за салати или огретени и запеканки.

За да запазите в максимална степен съдържанието на полезни вещества и елементи в червените картофи, не добавяйте прекомерни количества мазнина в тях. Не е препоръчително да добавяте и твърде много сол, защото в червените картофи има и прилично количество натрий.

Има редица начини, по които можем да приготвим червените картофи. Те са особено предпочитани варени, намачкани с вилица и овкусени с портокалов сок или кафява захар. На отличен резултат може да се надявате и ако решите да ги приготвите задушени на пара или печени. Няма да сгрешите и пържените батати или дори със задушените червени картофи в микровълнова фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
10.11.2019 11:03
Според мен бататите се наричат по- често Сладки картофи, а не Червени. Това е така, защото има разновидност на нормалния картоф, която е с червена ципичка- кора, но отвътре картофът си е бял и на вкус- съвсем обикновен (нищо общо със сладкия)
Докато пък има батати, които са със светла кора отвън, макар по- често да сме свикнали да виждаме тези с оранжевия цвят.
2
0