Колко мая се слага на килограм брашно?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Колко мая се слага на килограм брашно?
Снимка: gotvach.bg

Нищо не може да се сравни с аромата на прясно приготвен хляб, току що излязъл от фурната, с хрупкава коричка и мека среда. Но за да хапнете вкусен хляб, трябва преди това да го замесите, а месенето е занимание, което далеч не е по силите на всеки.

Една от тайните на вкусния хляб е в спазването на точните съотношения на продуктите, за да има сигурен и предвидим резултат. Затова и рецепти от типа - малко вода и брашно, колкото поеме, не са любими на хората.

Често начинаещите се готвачи, които искат да омесят първата си пита, се питат колко точно мая се слага на хляба.

Количеството на маята зависи както от нейния вид, така и от количеството брашно, което ще използвате.

За отличен резултат на 1 кг брашно се слага 42 г прясна мая, предварително активирана в малко топло мляко или вода. Това се равнява на 1 кубче прясна мая.

В случай, че не разполагате с прясна мая, може да използвате суха мая, като в този случай на 1 кг брашно се слагат около 20 г суха мая или две пакетчета от нея.

По желание сухата мая може да се смеси с малко топло мляко и да се активира в малко количество прясно мляко или директно да се смеси с брашното при замесването на хляба или питката.

Изпитани рецепти за бял хляб, домашен хляб и дори хляб с бира ще намерите на нашия сайт.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ancona
Ancona
28.04.2017 14:58
От доста време си меся хляб в къщи. Меся само със суха мая, прясната не ми харесва. На 1 кг брашно слагам 5 до 7 гр. мая. Тестото втасва много добре, хляба е по-добър и не тежи на стомаха.
1
0