Gotvach.bg»Съвети»Как се маринова месо за домашен дюнер?

Как се маринова месо за домашен дюнер?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се маринова месо за домашен дюнер?

Не се опитвайте да скриете от нас и си признайте, че колкото и да сте привърженици на здравословното хранене и здравословния начин на живот, от време на време не пропускате да си хапнете някой и друг дюнер.

Това е напълно разбираемо и простимо, защото човек трудно може да остане равнодушен, когато усети неустоимия аромат на вкусно печено пилешко месо, мариновано преди термичната обработка.

Ето защо много домакини се питат как могат да зарадват семействата си като приготвят вкусен домашен дюнер.

Първото и най-важно условие за приготвяне е да мариновате месото за домашния дюнер. Спрямо това на какво месо сте се спрели за приготвянето на дюнера, се избира и най-подходящата марината за дюнер.

Традиционно у нас се прави дюнер от пилешко месо, но нищо не ви пречи да направите дюнер от телешко или свинско месо, просто трябва да съобразите подправките с тях.

Ако сте се спрели на дюнери от пилешко месо, то трябва да приготвите микс от следните съставки - 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, ½ ч.л. сумак, половин скилидка пресован чесън и равни количества винен оцет и олио, така че маринатата да покрие месото.

Тези пропорции са подходящи за около половин килограм пилешко месо, ако то е в по-голямо количество, респективно увеличете и количеството на подправките.

За свинско и телешко месо препоръчваме са спестите канелата и да увеличите леко количеството на настърганото индийско орехче.

Независимо какво месо сте избрали да мариновате, трябва да му дадете време да поеме от маринатата и да се овкуси. Месото за дюнер трябва да се маринова поне 4-5 часа преди печене, като препоръчваме то да престои дори цяла нощ в хладилник.

Не бива да се притеснявате ако на другата сутрин маринатата е намаляла. Месото може да попие до 30 % от маринатата, в която е натопено.

Остава само да го опечете и да приготвите най-вкусните домашни дюнери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати