Как се почистват калмари лесно

Marianaот MarianaДжедай / Автор

Все повече кулинари и у нас се престрашават да посегнат към калмарите в рибарските магазини, вдъхновени от рецептите от Средиземноморската кухня. Приготвянето на вкусни калмари в никакъв случай не е трудна работа, стига те да са изчистени.

По правило калмарите, които се предлагат в търговската мрежа, са предварително почистени и от готвачите се очаква само те да бъдат старателно изплакнати.

Но ако все пак попаднете на непочистени калмари, е добре да знаете как се почистват калмарите.

Калмарите, както октоподите и стридите, принадлежат към семейството на главоногите. Възрастните добре развити екземпляри достигат до 50 см дължина, но в кулинарията се търсят млади калмари с дължина около 10-ина см.

Почистването на калмарите не е трудна работа, с това може да се справи абсолютно всеки.

На първо място трябва да отделите главата от тялото с леко дърпане. Пипалата се отстраняват на височината на очите. Следва внимателно почистване на вътрешностите, като при желание може да запазите джоба с мастило.

Отстранява се вътрешната мека кост, която е колкото тубата и главоногото отново се изплаква внимателно под течаща вода.

Вътрешностите на калмарите се изхвърлят, тъй като те не са подходящи за консумация. Остава само да отстраните сивата ципа, която покрива тялото на калмара и пипалата му. Това е лесно с помощта на остър нож.

По правило калмарите нямат нужда от продължителна термична обработка. Много вкусни са обикновените пържени калмари, а почитателите на гурме изкушенията могат да опитат също Пълнени калмари и Сладко-кисели калмари, които определено ще им се усладят.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!