Как се фламбира?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се фламбира?
Снимка: gotvach.bg

Да си поиграеш с огъня в кухнята не е никак детска игра, ще ви кажат препатили кулинари. Но да полееш палачинките с малко алкохол и след това да ги запалиш, си е тръпка, която трябва да се усети.

Но и няма как да не признаем, че фламбирането е изключително ефектно и придава особен ароматна ястията.

На практика може да се фламбира абсолютно всичко - от най-обикновените пържени кюфтета, пилешко филе, дробчета, сладки и солени специалитети, може да фламбирате дори и супи.

Как се фламбира и какви правила трябва да се спазват, за да може всички да се насладят на вкусно ястие без никой да пострада.

За фламбирането ви трябва алкохол - коняк, ром, може и джин. Важно е градусите на алкохола да са 55-56, а количеството - 20 г за порция месо.

Ако ще фламбирате порциите заедно, не увеличавайте количеството алкохол.

Преди самото фламбиране алкохолът трябва да леко подгрят. В никакъв случай не го наливайте директно от бутилката. За целта трябва да се използва съд с дълга дръжка.

Ястието, което ще бъде фламбирано, също трябва да е затоплено, а съдът, в който се намират продуктите за фламбиране - стабилен и масивен.

Специалитетът се залива с алкохола и се запалва з дълга кибритена клечка. Оставя се по-голямата част от алкохолът да изгори, не целият - след което пламъците се задушават с капак.

Месото, което ще фламбирате, не трябва да е препечено, дори трябва да е съвсем леко недопечено.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати