От какво се прави леберкез?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
От какво се прави леберкез?
Снимка: gotvach.bg

Притеснени от съвременната кулинарна мъдрост Ако си ял кренвирш, всичко си ял, много от нас започнаха да избягват вкусния леберкез, който се продава по магазините. Затова днес сме тук, за да ви кажем от какво се прави леберкез и за да развенчаем някои неверни митове за този страхотен деликатес.

Както може да се досетите за родина на леберкеза се смята Германия. Там този фино смлян вариант на обичаното от всички Руло Стефани, е не само на почит, но има и най-различни вкусни варианти - леберкез с черен дроб или различни подправки.

Но да се върнем на въпроса от какво се прави леберкез. Традиционно в Германия се прави изключително и само от телешко месо, като на места позволяват да се добави и телешки черен дроб, но чудесен леберкез може да приготвите и с кайма смес.

Важното е каймата за леберкеза да бъде изключително ситно смляна, като за пастет. Специалистите препоръчват на всеки 1 кг кайма да се прибавят и около 100 г лед, с които месото да се смели до най-фината възможна степен.

Към тези две съставки задължително се прибавят 2 сварени яйца, кисели краставички, по желание - чушки, лук, гъби, мас, подправки на вкус. Продуктите се нарязват на ситно и се добавят към каймата, смляна на пастет и сместа се прехвърля в подходяща форма за печене - продълговата и дълбока.

Леберкедът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, може и на водна баня, до получаването на кафява апетитна коричка. Отвътре леберкезът трябва да остане розов, но в никакъв случай не бива да бъде суров.

След охлаждането си леберкезът трябва да се съхранява в хладилник. Той е страхотен, както топъл, така и студен, предпочитан е за мезе или при направата на сандвичи.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати