Как да направим паста с бял сос?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как да направим паста с бял сос?
Снимка: gotvach.bg

За всеки италианец е въпрос на чест да приготви паста и това е нещо, с което той може да се справи без никакво усилие. Но със задачата да направи паста с бял сос може да се справи всеки, стига да разполага с малко време, много желание и качествени продукти.

Преди да пристъпим към указанията как да правим паста с бял сос, трябва да уточним нещо много важно. Не е правилно да прекаляваме със соса и пастата да плува в него. Задачата на белия сос за паста е да я овкуси, ароматизира и направи неустоима, а не да я удави, защото, все пак, за италианците пастата е вид предястие.

Като класически се определя сосът Карбонара. За неговото приготвяне ви трябват около 100 г бекон, 4 яйца, 100 г настърган пармезан, 1 ¼ ч.ч. сметана и черен пипер за овкусяване.

Беконът се нарязва на ситни парченца и се запържва в тиган с незалепващо покритие, докато стане прозрачен. Междувременно яйцата, сметаната и пармезанът се разбиват в купа, след което се добавят към бекона. Сосът се вари на умерен огън при непрекъснато бъркано до сгъстяване.

Пастата, както се досещате, се вари съгласно указанията на опаковката, като времето за варене не бива да се удължава, за да не се развари.

Ако сосът Карбонара не ви допада, може да приготвите сметанов сос с гъби. За него пригответе отново 100 г бекон, 200 г гъби, 200 мл сметана за готвене, 1 връзка магданоз и 1-2 стръка зелен лук.

Ситно нарязаният бекон се запържва на тих огън, след което към него се добавят гъбите, нарязани на филийки и сметаната. Сосът се сгъстява на умерен огън за около 5-6 минути, добавя се ситно нарязаният лук, а непосредствено преди поднасяне се поръсва и със ситно нарязан магданоз.

Последното ни предложение е бял сос за паста за истински лакомници, защото се отличава с богат, наситен и много плътен вкус.

За него ви трябват 1 глава лук, 300 г филе - пилешко или пуешко, чесън - 2 скилидки, масло - 1 с.л., сирене - 200 г натрошено, 100 г синьо сирене, 200 мл течна сметана, 100 мл бяло вино и цял букет от подправки - черен пипер, сол, майорана, индийско орехче.

Запечатайте пилешкото филе на тигана без мазнина, след което го нарежете на ленти и го приберете на топло. Загрейте маслото и запържете до омекване ситно нарязаните лук и чесън. Деглазирайте с виното, оставете 2 минути на котлона, за да се изпари алкохола, след което добавете сметаната.

Когато сместа кипне, намалете и варете за кратко, добавете натрошените сирена и подправките, разбъркайте и варете още 2 минути. Снемете от котлона и поднесете веднага, заедно с пилешкото месо и изцедената паста.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!