Как се прави чай от кимион?

Как се прави чай от кимион?
Снимка: gotvach.bg

Кимионът е древна подправка, използвана от много цивилизации - от древните римляни до нашето съвремие. Понастоящем страните, които отглеждат подправката, са Франция, Индия, Турция и страните от Северна Африка, Бразилия и Египет.

Няма съмнение, че растението е издържало теста на времето, лесно се приспособява към различни климатични условия и без съмнение е добре проучено от учени от цял свят.

Кимионът се смята за една от основните подправки на египтяните, които го използват при приготвяте на ястията, типични за арабската кухня. Арабските жени често смесват кимион с мед, пипер или други продукти и получената смес използват като афродизиак.

Семената на кимион се считат за народно средство за решаване на проблеми с храносмилането.

Кимионът е ефективен при такива храносмилателни нарушения като подуване и чревни спазми.

Той играе важна роля в секрецията на женско мляко. Като диуретик тя освобождава гърдата от излишната течност.

Има антиспазмичен ефект и служи като лечебно средство за лечение на настинка, бронхиална астма, хрема и суха кашлица.

Освен като подправка към редица ястия с месо, може да приготвите чай от кимион, който е изключително ароматен и вкусен.

Приготвяне на чай от кимион

За да приготвите чай от кимион, вземете 1-2 супени лъжици семена от кимион. Залейте ги с една чаша гореща вода. Запарете в продължение на 10 минути . След това инфузията се охлажда до стайна температура, филтрува се и се прибавя вода до 200-230 мл. Пийте 100 мл преди хранене 2 пъти на ден.

Чай от кимион, канела и джинджифил

Семена от кимион - 3 ч.л.

Вряла вода – 1 ч.ч.

Канела - ½ ч.л.

Джинджифил корен - 1 ч.л. настърган

Сок от един лимон

Поставете всички съставки в контейнера, изсипете вряла вода, покрийте и запарете през нощта. Пийте двадесет минути преди да ядете по половин чаша, три пъти на ден. Тази отвара да не се приема от бременни жени и хора със стомашни проблеми.

Отвара от кимион

Пригответе и отвара от кимион, много по-слаба от чай от кимион: 2 чаени лъжички се изсипват в 400 мл вряща вода. Запарете 20 минути и прецедете. Пийте 1/3 чаша от отварата от кимион по време на хранене. Подобрява лактацията.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!