Gotvach.bg»Съвети»Как се прави препечено брашно?

Как се прави препечено брашно?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се прави препечено брашно?

Препеченото брашно присъства в редица рецепти от българската кухня. Но при споменаването му никой не обяснява как точно се приготвя, което доста смущава домакините, които правят своите първи стъпки в кулинарията.

Всъщност препичането на брашно далеч не е толкова лесно, колкото звучи на пръв поглед. Дори и минималното разсейване е достатъчното препеченото брашно да прегори и да стане негодно за употреба, защото ще придава горчив вкус на ястията.

Има Има няколко начина за припичане на брашно. Добре е да си приготвите по-голямо количество, което да съхранявате в буркан с херметическа капачка, за да не ви се налага да се суетите покрай него при всяко готвене.

Можете да препечете брашното в сух тиган, в тава във фурна или в микровълнова фурна, крайният резултат и по трите начина е еднакъв, разликата е само във времето, което ще прекарате пред печката.

Препеченото брашно се използва за приготвянето на каши с брашно, като например каша с брашно и коприва или каша с брашно и мед.

Най-бързо препичането става в микровълновата фурна. Брашното се сипва в плоска миния, изравнява се и се пуска на пълно мощност (800 W) за 2 минути. Разбърква се от краищата към центъра и отново се пуска за 2 минути. Процедурата се повтаря още 2-3 пъти, като се следи брашното да не изгори.

Препичането на брашно във фурна дава възможност за приготвяне на по-голямо количество препечено брашно. То се разстила в тава на пласт с дебелина около 5-6 см и се пече в умерено загрята фурна до порозовяване. След изстиване отново се прибира в буркан.

По-малки количества брашно може да приготвите на сух тиган на умерен огън на котлона. 2-3 с.л. брашно се сипват в тигана и се загряват до златисто. Трябва да бъркате непрекъснато, защото брашното много лесно загаря и ако допуснете това да стане, трябва да започнете всичко отново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати