Какъв зехтин да си купя?

Росица Стояноваот Росица СтояноваДарт Вейдър / Автор
Какъв зехтин да си купя?
Снимка: gotvach.bg

Зехтинът е безценен продукт в кулинарията, който дори се нарича течното злато на Средиземноморието. На пазара обаче има толкова вида зехтин, поради кеото човек лесно може да се обърка в това разнообраие. Ако искате да си купите истински и много полезен зехтин, трябва да заложите на такъв с етикет Virgin. Това понятие показва, че този зехтин е натурален продукт.

Зехтинът с етикет Extra Virgin е маслиновото олио с най-високото качество, което е получено в резултат на първото студено извличане от маслините при температура не повече от 27 градуса. Virgin без Extra отпред също е много качествен зехтин, но е с по-ниско качество на маслините.

Тези два вида зехтин са изключително подходящи за овкусяване на салати, но с тях не бива да се пържи, защото не са предназначени за нагряване на много високи температури и дори губят всички свои ценни качества.

Друг вид зехтин е рафинираният. Той не е естествен продукт, няма същите вкусови и здравословни качества като горните два вида, но за сметка на това може спокойно да се използва за пържене. Той е по-евтин от другите видове зехтин, има много по-неутрален вкус и дългосрочно съхранение.

Така че какъв вид зехтин ще си купите, зависи от вас и вашите потребности. Най-добре е да си купите един с високо качество, с който да си овкусявате салатите и един, който да използвате за пържене.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати