Gotvach.bg»Съвети»Как да обезсолим свинско месо?

Как да обезсолим свинско месо?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да обезсолим свинско месо?

Един от начините да консервираме свинско месо за по-дълго време е чрез осоляване. В процеса на сухо осоляване месото, предназначено за производството на колбаси, салами, саздърми и други продукти, се обработва със селитра, сол и захар.

Месото се натрива с малко селитра, за да се запази цвета му. След това се поръсва с малко захар – 1 г на 1 кг месо и се осолява плътно. Месото се налага със сол в подходящ съд, така че до него да не достига въздух.

Така обработено то се оставя определено време на температура 3-4 градуса за да узрее. Место изпуска част от водата си, солта се разтваря в него и образува плътна саламура, в която то трябва да престои поне 21 денонощия.

След изваждането му от солената саламура резонно възниква въпросът как да обезсолим свинското месо. Това може да стане най-лесно с накисване във вода. Месото се кисне 2-3 денонощия в хладка вода, която периодично се сменя. Процесът може да бъде ускорен, ако го накиснете на течаща хладка вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати