Gotvach.bg»Съвети»Как да запазим доматите свежи за по-дълго време?

Как да запазим доматите свежи за по-дълго време?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323517
Как да запазим доматите свежи за по-дълго време?

Когато говорим за запазване свежестта на доматите за по-дълго време, тук трябва да обърнем внимание на разликата между градинските сортове, които са с по-малка трайност и по-добри вкусови качества, и тези домати, които се предлагат на пазара, които по правило са хибридни и по-издръжливи, за да издържат на транспортиране и с по-голяма трайност).

Ако сами отглеждате доматите си и сте заложили на салатни сортове домати, ще ви е трудно да запазите доматите си свежи за по-дълъг период от време, но пък винаги може да ги консервирате.

Доматите първоначално идват от топъл климат и трябва да се съхраняват при стайна температура, ако не са напълно узрели. Доматите наистина страдат след охлаждане по всякакъв начин - вкусово, откъм развитие, оцветяване и мека текстура. Температури под 12-13 градуса по целзий или тази във вътрешността на вашия хладилник спират ензимната активност на доматите.

Докато напълно узрелите домати все още са податливи на загуба на вкус, когато се поставят в хладилника, част от тази ензимна активност може да се върне, ако им се позволи да се възстановят за един или два дни при стайна температура преди хранене.

Когато доматите са узрели, те могат да се държат в хладилника до 4 дни без проблем - след това ще имате загуба на вкусови качества, по-мека текстура и появата на тъмни оцветявания по домата.

Ако имате хладно място във вашия дом, като изба, с температури от 12 до 21 градуса, съхранявайте доматите там. Те ще са свежи за един ден или два, и няма да рискувате да нарушите ензимната активност, произвеждаща аромати.

Ако нямате голямо разнообразие от температурни зони във вашия дом, бъдете сигурни, че напълно узрелите домати ще оцелеят в хладилника, просто планирайте известно време за възстановяване на стайната температура.

Но какво да кажем за домати, които не са съвсем зрели?

Определено не трябва да поставяте тези домати в хладилника. Те трябва да останат на стайна температура, в идеалния случай на еди ред, не едни върху други, без да са изложени на пряка слънчева светлина.

И най-важното, за да ги поддържате по-свежи по-дълго, ги съхранявайте със стебло надолу, докато завършат узряването. Американската кухня претендира, че ползите са двойни: блокиране, където стеблото на домата е предотвратявало влагата да напусне доматите и блокира въздуха (и по този начин мухъл и бактерии) да влизат в доматите.

Ако искате да съхраните за по-дълго време градинските си домати, при настъпване на студовете, то може да отскубнете цели стръкове домати и да ги увиснете в мазето - плодовете ще продължат да растат и узряват, благодарение на неизползваните все още от растението хранителни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати