Gotvach.bg»Съвети»Как лесно да оформим питка?

Как лесно да оформим питка?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как лесно да оформим питка?

Истината е, че не е достатъчно просто да омесите тестото, за са приготвите питка, с която да впечатлите гостите си. Защото не може просто да сложите тестото във фурната и да го изпечете, а след това да очаквате овации за кулинарните си умения. Важно е питката да бъде оформена подобаващо, за да бъдете запомнени с нея.

Добрата новина е, че не е нужда да печелите Оскар за специални ефекти при оформянето на питката, защото има няколко прости и много ефектни начина за оформяне на питката.

Можете за оформите питката с помощта на купа. От тестото се отделя едно малко парче, което се разточва на тънък лист, а останалата част се разпределя на 5-6-7 равни по големина топчета. В центъра на тавата за печене се поставя обърната купа. Тя се покрива с разточения лист тесто и отстрани се подреждат останалите топки.

Тестото се нарязва на триътълници, чиято основа се пада до всяка от топките, след което тези триъгълници се обръщат навън и се залепват на топките, като листа. Купата се отстранява, а при втасването, тестото запълва централната кухина и се получава ефектно цвете.

Можете просто да оформите еднакви по големи топки, които после лесно да разчупвате, но може да проявите и въображение. Например да поставите една топка тесто в центъра на тавата, а останалата част да разпределите на отделни малки фишеци, които да навиете като гайтани, символизиращи лъчите на слънцето.

Много вкусна и ароматна става питката, оформена на розички от разточени кори. Тестото се разделя на три равни части, като всяка от тях се разточва на тънка кора. Те се поставят една върху друга, като между тях е слага по малко разтопено масло и по желание шарена сол.

Корите се навиват на руло, което се реже на по-малки рула с дължина 6-8 см. Те се обръщат настрани и се редят в предварително намазнена тава. При втасване оформят изящни рози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати