Gotvach.bg»Съвети»Трябва ли да се бели тиквата?

Трябва ли да се бели тиквата?

LinaNLinaN
Новак
41424
Трябва ли да се бели тиквата?

Тиквата спада към раздел плодови зеленчуци и с нея може да се приготвят много разнообразни ястия - от десерти до супи или основно. Тя е едно от най-древните култивирани растения и се смята, че родината ѝ е Южна Америка, където са я консумирали още преди около 8000 години.

В Европа попада обаче доста по-късно - през 16 век и постепено се разпространява из целия свят. Тиквата е много полезна и помага за предпазването от рак, проблеми с кръвоносните съдове, зрението и редица други.

По принцип повечето хора обичат тиквата сготвена, но тя е еднакво полезна и сурова и може да се консумира и по двата начина. Доста от любителите на тиквата се чудят дали трябва да се бели или не.

Отговорът е, че тиквата задължително трябва да е обелена, ако ще се яде сурова, ако ще бъде консумирана печена тогава не е задължително. А ето и как може да се обели тиквата.

Когато кожата на тиквата е прясна и мека, тя се чисти лесно с помощта на белачка или нож. Когато е изсъхнала и загрубяла обаче може да изпечете тиквата, без да я белите.

Ако все пак ви е нужна в суров вид нарежете я на парчета и я обелете с остър нож, върху дъска.

Понякога може да използвате и ренде. След като настържете меката част, кората ще остане в ръката ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати