Gotvach.bg»Съвети»Трябва ли да се запържва суровият ориз?

Трябва ли да се запържва суровият ориз?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Трябва ли да се запържва суровият ориз?

Неведнъж сме казвали, че приготвянето на хубав ориз е едно от най-големите предизвикателства в кулинарията. Има твърде много видове ориз, както и твърде много технологии за приготвянето му.

Овладяването на всички тънкости при приготвянето на ориз на пара, ориз на фурна или постен ориз изисква време, търпение и усет към кулинарията.

У нас е прието суровият ориз да се запържва преди каквато и да е било друга кулинарна обработка. Традиционно домакините запържват зърната ориз до стъклено в различно количество мазнина и едва след това добавят водата или бульона. Това се прави, за да не се слепва ориза в по-късен етап от готвенето.

Всъщност въобще не е задължително да запържвате суровия ориз. Достатъчно е да го измиете много добре, така че да свалите от него цялото нишесте, което играе ролята на лепило.

След това изсипете предвиденото за готвене количество ориз във вряла подсолена вода в съотношение 1:2.5 - 1:3. Кипнете и оставете да къкри под похлупак на съвсем тих огън. След 15 минути изключете котлона, но не отмествайте съда, нито вдигайте похлупака. Оризът ви ще бъде напълно готов след още 20-ина минути, когато е поел цялата течност.

Приготвеният по този начин ориз съвсем лесно може да се превърне в постен ориз с лук, ориз с гъби и стафиди или пържен ориз по китайски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати