Как се чисти шаран?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се чисти шаран?
Снимка: gotvach.bg

Перките и люспите на шарана не стават за ядене, затова се премахват. Вземете остър нож и клъцнете перките. Махането на люспите е по-неприятната част. За целта притиснете рибата с ръка към плота, а с другата ръка прокарайте ножа в посока обратна на люспите.

Така люспите отхвръкват. Добра идея е да придържате рибата с помощта на обикноване памучна кърпа, за да се се пързаля, докато остъргвате твърдите люспи. След остъргването на люспите, идва ред на вътрешностите.

Направете плитък разрез по цялата дължина на шарана и извадете всички вътрешности. Обърнете специално внимание на жлъчния мехур - тъмнозелено топче, което не бива да се спука вътре в рибата, защото придава много неприятен вкус.

След като почистите рибата, я измийте старателно. В кулинарията има безброй рецепти за пържен шаран, както и за пълнен шаран. А как ще го приготвите вие зависи само от въображението ви.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Maria  Toncheva
Maria Toncheva
12.09.2013 18:31
Шаран се чисти като всяка една друга риба. В мивката с нож. Хващате рибата откъм опашката и плъзгате внимателно ножа към себе си - по посока обратна на люспите на шарана, и те падат. Вътрешностите също се отстраняват
0
0