В последните години на пазара се появиха силиконови форми за печене на торти, мъфини, кексове и най-различни други сладкиши. Предимствата на силиконовите форми за печене са много. На първо място не е необходимо да ги мажете с мазнина и брашно, защото кексът няма да залепне по тях. Единствено трябва да обърнете внимание до колко градуса трябва да печете – някои форми издържат до 230 градуса, но някои само до 180.
В силиконовите форми се пече както в обикновена форма, затова нищо не бива да ви притеснява. Винаги изчаквайте кексът в силиконова форма да се охлади добре, преди да го извадите от формата, в противен случай може да се разчупи на парчета и няма да е много приятно.
Когато направите сместа за кекса, просто я изсипете в силиконовата форма и сложете да се пече. Хубаво е при изсипването формата да бъде близо до фурната, защото се огъва много и може да я излеете, ако трябва да я пренесете от по-далеч. Печете в загрята на 180 градуса до готовност.
Най-лесният начин да извадите кекса от силиконовата форма, е като го обърнете формата върху поднос. Голямо предимство на силиконовите форми, е че кексът няма да се раздроби, а ще бъде красив и цял. Когато купувате силиконова форма заложете на малко по-скъпите, защото са по-качествени.
Вижте няколко страхотни рецепти за кекс: Шоколадов кекс с портокали, Пухкав кекс със сладко и кисело мляко и Кекс без миксер.