Изхвърля ли се първата вода на лещата?

Росица Стояноваот Росица СтояноваДарт Вейдър / Автор
Изхвърля ли се първата вода на лещата?
Снимка: gotvach.bg

Лещата е много вкусна и хранителна и полезна храна, безценен източник на протеини и витамини. Има пряитен вкус и подходяща за приготвянето както на основни ястия, така и на пюрета, пълнежи, супи и салати. Както и да сте решили да я приготвяте, тя задължително трябва да се свари. Но трябва ли да се накисва преди варенето и изхвърля ли се първата ѝ вода? Много хора са на мнение, че за разлика от боба, лещата няма нужда от предварително накисване.

Ако няма да се накисва, лещата се измива добре със студена вода, след което се слага да се вари. Хубаво е да я солите в края на готвенето, тъй като в солена вода се вари по-бавно. Водата от лещата не се изхвърля, тъй като тя няма да предизвика проблемите, които бихме имали с боба. Все пак някои хора, които имат по-чувствителен стомах, предпочитат да накиснат лещата за няколко часа преди същинското готвене.

Водата, в която се е киснала лещата се изхвърля и се залива с чиста студена вода. На 1 ч.ч. леща се падат по около 1.5-2 ч.ч. вода. Ако искате да сварите хубаво лещата и да избегнете преваряването, може да я сложите във вряща вода, а не в студена. За да стане вкусна лещата, трябва да я варите на бавен огън (поне в началото). Това важи за всички бобови култури.

Вижте някои вкусни идеи с леща: Леща по арабски, Супа със зелена леща и Пиле с червена леща.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати