Запитан от:
Яде ли се ядката на авокадото?
Снимка: gotvach.bg

Яде ли се ядката на авокадото?

Мариана Видоваот Мариана ВидоваНовак / Автор
29.10.2015

Авокадото, което доскоро беше напълно непозната у нас, вече присъства на нашата трапеза ежедневно. Причините за това са много. Авокадото е изключително полезен плод, който доставя на организма цял куп витамини, минерали и ненаситени мастни киселини.

Но мнозина не знаят, че всъщност ядката в костилката на авокадото може да се определи като суперхрана. Тя е богата на голямо количество фибри и аминокиселини, които са от съществено значение за предотвратявате на различни заболявания.

В костилката на авокадото се съдържат близо 70 процента от аминокиселините в плода. Благодарение на тях може да намалете нивата на лошия холестерол, а оттам и на риска от сърдечно–съдови заболявания. Костилката на плода лекува стомашни проблеми, има противотуморно действие, помага в борбата с излишните килограми и действа укрепващо на имунната система.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в ядката на авокадото, нейната консумация предотвратява преждевременното стареене, подхранва косата и действа благотворно при проблеми със щитовидната жлеза.

Но как точно се консумират костилките от авокадо? Може да отстраните кафявата коричка на ядката и да я консумирате суров, но трябва да имате предвид, че вкусът и не е от най-приятните.

Друг вариант е са я обелите, изпечете до покафеняване и да я смелите с блендер. Така ще може са добавяте по малко от нея като подправка на салати и други ястия или да накисвате по 1 ч.л. във вряла вода и да я пиете като чай.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариела Христова
Много полезна информация- вече знам, че и костилката се яде и няма да ми се налага да я хвърлям.
12
0