Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен в Gotvach.bg
Анонимен
Анонимен
Новак

Моята Стена

  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Италианското вино и неговите характеристики (Продължение)преди 6 годиниТова е втората част на статията на блога.

    Италианското вино и неговите характеристики! – продължение
    Да продължим с хубавото италианско вино
    Друга индикация за такова е неговата цена. Няма как да намерите в България качествено, червено италианско вино за по-малко от 20 – 30 лв. Може да намерите приятно и всекидневно, но наистина хубаво – не. И още нещо. Алкохолното съдържание също е добър индикатор. Едно уважаващо себе си чевено вино не трябва да е по-малко от 13%. Друго нещо е годината. Не се заблуждавайте, че колкото е по-отлежало е то, е по-добро. Когато говорим за среден клас вино и то не е резерва, означава, че не е подходящо за дългогодишно отлежаване. Не трябва да е много младо, за да не ви боли глава. Но не трябва и да е по-старо от 5 години.

    Ще ви предложа от сайта на veraitalia няколко известни вида италиански вина и техните характеристики.
    Простете ми, че в момента ще се спра само на тези, които ние предлагаме. Все пак тях познавам най-добре. Ако харесвате сухо червено вино може да се насочите към Кианти. Това ви гарантира съдържание на минимум 80% сорт грозде Санджовезе и няма как да не бъде сухо.

    Ако предпочитате по-тежко, отлежало вино, бих ви насочила към една резерва Валкалепио (малко познато в България, но хубаво и характерно вино от зона Бергамо).

    Ако харесвате ароматни, плодови вина, веднага ви отвеждам в Трентино с един толкова типичен Лагрейн. Ако сте любител на пенливи вина, горещо препоръчвам италианския еквивалент на Шампанско- Брут от Франчакорта (Малката Франция). Вината от тази зона по нищо не отстъпват на френските си братовчеди. Просекото, мисля, няма нужда от представяне. Страхотен заместител на шампанското, на много по-прилична цена обаче.

    Мисля, че пак се поунесох и постът ми стана дълъг, но има толкова много да се каже за виното… Много се надявам все пак да ви е било интересно и полезно и да пожелаете да споделите тази публикация с приятелите си. Ще се радвам да коментирате и задавате въпроси.

    Аз съм тук, за да ви отговарям.
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Италианското вино - как да разпознаем качественото?преди 6 годиниЗдравейте отново, днес ще си поговорим за италианското вино.
    Как да разпознаваме качественото такова за да му се насладим максимално.
    Да започна с това, което е известно на всички: виното е една от най-древните напитки в света и легендите за неговия произход са безбройни. В някои се казва дори, че не ябълката е плода на греха, а гроздето. Други вярват, че първото вино е направил Ной. В това има логика. Все пак, докато е плавал на Ноевия ковчег е нормално гроздето да ферментира .

    Каквато и дa е истината,
    виното е една много важна и достолепна напитка, която има място в нашия живот.

    Ще изброя първо полезните му качества, а след това ще ви запозная с някои от най-известните италиански вина.

    И така, това може би е единствената алкохолна напитка с наистина полезни свойства. Говоря в частност за червено вино. Точно то е богато на антиоксиданти и аминокиселини, помага за изчистването на плаките от вени и артерии. Консумацията му в умерени количества – по една две чаши на ден наистина ще ви направи по-здрави. Регулира кръвното налягане, отпуска нервите и не на последно място предразполага за секс.

    Защо червено вино?

    Тайната е в направата му. При него се ползва цялото зърно на гроздето, заедно с люспата. Точно в нея са полезните вещества и точно тя дава червения цвят на виното.
    При розето се добавя малко количество люспи за цвят. При бялото вино, люспата на гроздето се отстранява напълно.
    Има изключително малък процент на производство на розе от сорт грозде розе. Там се ползва цялото зърно, а виното е страхотно, но скъпо.
    Все пак да не отричаме белите вина напълно. На едно хубаво, пенливо Шампанско или Просеко не бих отказала никога. При всички случаи ще бъде по-полезно от твърдия алкохол например.

    А сега за италианците и техните вина.
    Да започна с това, че още в древността земите на днешна Италия са били наречени Enotria tellus или Земята на виното. Казват, че всеки италианец, който се ражда, има вино в кръвта си и е естествен приятел и наследник на Земята на виното.
    Мисля, че няма нужда от повече представяне. Все пак в Италия се създават едни от най-качествените и ценени вина в света.
    Друг е въпросът как ние да изберем хубаво и качествено италианско вино по наш вкус. Все пак в това море от вина не всички си заслужават.
    Първо, няма да намерите такова в обикновените магазини в България. Ако сте решили да пазарувате в супера, по-добре си купете българско вино. По този начин няма да си развалите впечатлението от италианските вина.
    Вече има вносители, които предлагат доста добри марки у нас и ние сме едни от тях J. Посетете специализиран магазин, енотека или поръчайте онлайн.

    Но, за да знаете какво да изберете,
    първо си задайте въпроса какво вино вие харесвате? Леко, тежко, отлежало, ароматно, сухо. Когато знаете това аз или продавачът в магазина, от който ще пазарувате, ще ви насочи.
    Обърнете внимание на етикета и цената. Той трябва де е семпъл и естетичен. Когато е много натруфен и подробен, значи виното не струва. Ако сте наблюдателни ще забележите, че на етикетите на италианските вина почти никога няма обяснения за характеристиките на дадено вино. Това е така, защото добрите от тях нямат нужда от представяне. Повечето познавачи знаят какъв тип вино купуват според зоната и името на бутилката. Ако се нуждаете от повече информация попитайте специализирания персонал в магазина. В нашия случай, за всяко вино имаме подробно описание качено в сайта ни veraitalia. Друга важна характеристика, която да ви насочи направо от етикета са наименованията DOC, DOCG, IGP за червените вина. Milesimato или Cuve за белите пенливи вина. Те не се дават просто така. Производителите и вината трябва да ги заслужат.

    ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ….
  • /АнонименАнонименнаправи своята регистрация в gotvach.bgпреди 7 години
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest