Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Лимецови точени кори по БДСЛимецови точени кори по БДС
02 Януари
Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси. Прибавя се солта и се разбърква много добре. Водата се загрява леко. В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва водата. Замесва...
Оригинални макови кифли по БДС от 1966 гОригинални макови кифли по БДС от 1966 г
15 Юни
21
Работи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени. Фурна -180/200 градуса. В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захар и сухата мая...
Оригинални Виенски кифли по БДС от 1966 гОригинални Виенски кифли по БДС от 1966 г
13 Май
2
Работи се с миксер, но измесването може да стане и на ръка. В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се маята, разбърква се, добавя се солта и всички други продукти. Замесва се тесто с миксера и се измесва до момента...
Какво означава продукт със Защитено географско указание и по БДС?Какво означава продукт със Защитено географско указание и по БДС?
15 Април
Продукт със защитено географско указание е този, който е произведен в район или определена местност, чието наименование се използва за означаването му, и който притежава специфично качество, известност или други характеристики...
Пет фирми за кисело мляко бяха глобени от КЗКПет фирми за кисело мляко бяха глобени от КЗК
21 Март
Пет фирми за производство на млечни продукти бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като кофичките им за кисело мляко бяха определени като нелоялна конкуренция. Върху стоките на нелоялните производители...
Какво е транжиране?Какво е транжиране?
05 Февр.
Преди да стигне сочната вратна пържола до вашата трапеза, тя е преминала през няколко чифта ръце, като може би най-важните са тези на майстор-транжор. Затова и тук е мястото да обясним какво е транжиране. Транжирането...
Бурканът с лютеница – пазителят на традициите ниБурканът с лютеница – пазителят на традициите ни
26 Ноем.
Лютеницата вероятно е най-често споменаваната дума по пазарите в България, дойде ли началото на есента. Въпреки многото исторически превратности, през които е минал народът ни, а с него и кухнята ни, лютеницата остава константа...
БАБХ: Най-голям брой опасни храни у нас идва от ТурцияБАБХ: Най-голям брой опасни храни у нас идва от Турция
12 Юли
От общо 650 опасни за консумация хранителни продукти на нашите пазари Българската агенция по безопасност на храните е регистрирала, че 490 от тях са внос от южната ни съседка Турция. Новината обяви доктор Сергей...
Ще въвеждат минимален праг на качеството на хранитеЩе въвеждат минимален праг на качеството на храните
23 Февр.
Очаква се в най-скоро време да бъдат въведени минимални прагове за качеството на храните. За това са се договорили земеделският министър Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги. Това ще рече, че държавното...
Как да подбираме храната си при съществуващото изобилие на пазара?Как да подбираме храната си при съществуващото изобилие на пазара?
14 Септ.
Днес разнообразието от храни е голямо, но само допреди едно-две десетилетия имитиращите продукти бяха непознати на българските потребители – сиренето се правеше само от мляко, майонезата имаше кратка трайност заради ...
И кашкавалът в родната търговска мрежа е пълен с водаИ кашкавалът в родната търговска мрежа е пълен с вода
07 Април
След като стана ясно, че голяма част от сиренето на родния пазар е с високо водно съдържание, от изследването на асоциация Активни потребители показват същите тревожни тенденции и при кашкавала. При голяма част от марките...
Ядем все по-хубави и по-скъпи млечни продуктиЯдем все по-хубави и по-скъпи млечни продукти
14 Юли
Качеството на българското саламурено сирене и кисело мляко става все по-добро. През изминалите две години са настъпили значителни промени в състава на млечните продукти, които българинът потребява. Информацията е на...
И лютеницата у нас със стандарт за качествоИ лютеницата у нас със стандарт за качество
19 Април
Стандартите за производството на лютеница вече са факт. Мистерия остава какво точно сме намазвали върху филийките си досега, но от няколко дена на пазара може да се намери лютеница, в която не се допуска влагането на оцветители...
Защо да хапваме по-често кашкавал?Защо да хапваме по-често кашкавал?
08 Февр.
1
Кашкавалът е един от най-вкусните и ценни млечни продукти. Той съдържа до 32 % мазнини, 26 % белтъчини, 2.5-3.5 % органични соли. В състава му влизат и витамините А и В. Освен това кашкавалът е много богат и на калций...
Хлябът ни вече е без утайки от кафеХлябът ни вече е без утайки от кафе
17 Септ.
Напоследък въображението на производителите относно докарването на тъмния цвят на хлебните изделия доста се развихри. Стигна се до поставяне на утайка от кафе, карамел и какви ли не още оцветители. Някои дори прекрачиха...
Кулинарен учебник: Първична обработка на птициКулинарен учебник: Първична обработка на птици
14 Април
Заведенията за обществено хранене получават заклани птици, чиято първична обработка е извършена в птицекланиците. Характерно за почистването на птиците там е поддържането на висока хигиена по време на клането, попарването...
Как да си подквасим млякоКак да си подквасим мляко
17 Април
Как да си подквасим мляко? Киселото мляко притежава добри вкусови, диетични и лечебни качества. Освен това технологията, по която можем да си приготвим този уникален продукт в домашни условия не е никак сложна. Това, което...
За какво да следим, когато купуваме извара?За какво да следим, когато купуваме извара?
28 Септ.
Още като дете родителите ни непрекъснато ни хранеха с извара, като не пропускаха да подчертаят нейните ползи за костите и ставите. Днес този продукт е съществена част от много диети. Но как да я изберем и за какво да следим...
КашкавалКашкавал
01 Февр.
1
Кашкавалът представлява вид твърдо сирене, което е претърпяло процес на бърза млечно кисела ферментация. Произвежда се от краве или овче мляко, или от смес на овче мляко с обезмаслено краве. Кашкавалът е млечен продукт, който...
КренвиршиКренвирши
21 Февр.
3
Кренвиршите са широко разпространен вид малотраен колбас. Произвеждат се по правило от мляно месо – свинско или пилешко, с различни добавки, като животински мазнини, подправки и вода. У нас производството на кренвирши...
Съставки в луканките и колбасите, които убиватСъставки в луканките и колбасите, които убиват
04 Дек.
4
Легендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия, соя и др. не са от днес. Недоволството от цената им също. Още по времето на социализма тези продукти са имали съмнително качество. Масово...
Колко време ферментира ракията?Колко време ферментира ракията?
25 Май
Ракията е алкохолна напитка, получена в следствие на микробиологичен и биохимичен процес, протичащ между основните съставки на ракията, а именно - плодове, захар и вода. Това питие е разпространено сред Балканите и балканските...
Родни биолози: Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!Родни биолози: Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!
25 Май
Някои магазини пробутват на клиентите си кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, разкри биологът д-р Сергей Иванов пред Телеграф. Този продукт-менте не отговаря по никакъв...
Как се транжира теле?Как се транжира теле?
28 Юли
Съществуват множество системи за разфасоване, като най-популярните са американска, великобританска и холандска. Според БДС (български държавен стандарт) в България се използва класификатор за обрезки (cuts) и всяка страна...
Разфасоване на телешкото месоРазфасоване на телешкото месо
16 Януари
2
Телешкото месо едва ли може да замени свинското в българската кулинарна традиция. Това е и причината повечето термини, които се отнасят до телешкото и приготвянето му, идват от немски, френски, английски и дори испански....