Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Лимецови точени кори по БДСЛимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Водата се загрява леко.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва водата.
Замесва...
02 Януари
Оригинални макови кифли по БДС от 1966 гРаботи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени. Фурна -180/200 градуса.
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захар и сухата мая...
15 Юни
21
Оригинални Виенски кифли по БДС от 1966 гРаботи се с миксер, но измесването може да стане и на ръка. В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се маята, разбърква се, добавя се солта и всички други продукти.
Замесва се тесто с миксера и се измесва до момента...
13 Май
2
Какво означава продукт със Защитено географско указание и по БДС?Продукт със защитено географско указание е този, който е произведен в район или определена местност, чието наименование се използва за означаването му, и който притежава специфично качество, известност или други характеристики...
15 Април
Пет фирми за кисело мляко бяха глобени от КЗКПет фирми за производство на млечни продукти бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като кофичките им за кисело мляко бяха определени като нелоялна конкуренция.
Върху стоките на нелоялните производители...
21 Март
Какво е транжиране?Преди да стигне сочната вратна пържола до вашата трапеза, тя е преминала през няколко чифта ръце, като може би най-важните са тези на майстор-транжор. Затова и тук е мястото да обясним какво е транжиране.
Транжирането...
05 Февр.
Бурканът с лютеница – пазителят на традициите ниЛютеницата вероятно е най-често споменаваната дума по пазарите в България, дойде ли началото на есента. Въпреки многото исторически превратности, през които е минал народът ни, а с него и кухнята ни, лютеницата остава константа...
26 Ноем.
БАБХ: Най-голям брой опасни храни у нас идва от ТурцияОт общо 650 опасни за консумация хранителни продукти на нашите пазари Българската агенция по безопасност на храните е регистрирала, че 490 от тях са внос от южната ни съседка Турция.
Новината обяви доктор Сергей...
12 Юли
Ще въвеждат минимален праг на качеството на хранитеОчаква се в най-скоро време да бъдат въведени минимални прагове за качеството на храните. За това са се договорили земеделският министър Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги.
Това ще рече, че държавното...
23 Февр.
Как да подбираме храната си при съществуващото изобилие на пазара?Днес разнообразието от храни е голямо, но само допреди едно-две десетилетия имитиращите продукти бяха непознати на българските потребители – сиренето се правеше само от мляко, майонезата имаше кратка трайност заради ...
14 Септ.
И кашкавалът в родната търговска мрежа е пълен с водаСлед като стана ясно, че голяма част от сиренето на родния пазар е с високо водно съдържание, от изследването на асоциация Активни потребители показват същите тревожни тенденции и при кашкавала.
При голяма част от марките...
07 Април
Ядем все по-хубави и по-скъпи млечни продуктиКачеството на българското саламурено сирене и кисело мляко става все по-добро. През изминалите две години са настъпили значителни промени в състава на млечните продукти, които българинът потребява.
Информацията е на...
14 Юли
И лютеницата у нас със стандарт за качествоСтандартите за производството на лютеница вече са факт. Мистерия остава какво точно сме намазвали върху филийките си досега, но от няколко дена на пазара може да се намери лютеница, в която не се допуска влагането на оцветители...
19 Април
Защо да хапваме по-често кашкавал?Кашкавалът е един от най-вкусните и ценни млечни продукти. Той съдържа до 32 % мазнини, 26 % белтъчини, 2.5-3.5 % органични соли. В състава му влизат и витамините А и В.
Освен това кашкавалът е много богат и на калций...
08 Февр.
1
Хлябът ни вече е без утайки от кафеНапоследък въображението на производителите относно докарването на тъмния цвят на хлебните изделия доста се развихри. Стигна се до поставяне на утайка от кафе, карамел и какви ли не още оцветители. Някои дори прекрачиха...
17 Септ.
Кулинарен учебник: Първична обработка на птициЗаведенията за обществено хранене получават заклани птици, чиято първична обработка е извършена в птицекланиците. Характерно за почистването на птиците там е поддържането на висока хигиена по време на клането, попарването...
14 Април
Как да си подквасим млякоКак да си подквасим мляко? Киселото мляко притежава добри вкусови, диетични и лечебни качества. Освен това технологията, по която можем да си приготвим този уникален продукт в домашни условия не е никак сложна. Това, което...
17 Април
За какво да следим, когато купуваме извара?Още като дете родителите ни непрекъснато ни хранеха с извара, като не пропускаха да подчертаят нейните ползи за костите и ставите. Днес този продукт е съществена част от много диети. Но как да я изберем и за какво да следим...
28 Септ.
КашкавалКашкавалът представлява вид твърдо сирене, което е претърпяло процес на бърза млечно кисела ферментация. Произвежда се от краве или овче мляко, или от смес на овче мляко с обезмаслено краве. Кашкавалът е млечен продукт, който...
01 Февр.
1
КренвиршиКренвиршите са широко разпространен вид малотраен колбас. Произвеждат се по правило от мляно месо – свинско или пилешко, с различни добавки, като животински мазнини, подправки и вода. У нас производството на кренвирши...
21 Февр.
3
Съставки в луканките и колбасите, които убиватЛегендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия, соя и др. не са от днес. Недоволството от цената им също.
Още по времето на социализма тези продукти са имали съмнително качество. Масово...
04 Дек.
4
Колко време ферментира ракията?Ракията е алкохолна напитка, получена в следствие на микробиологичен и биохимичен процес, протичащ между основните съставки на ракията, а именно - плодове, захар и вода. Това питие е разпространено сред Балканите и балканските...
25 Май
Родни биолози: Купуваме бг кашкавал с гума, заготовки и нишесте!Някои магазини пробутват на клиентите си кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, разкри биологът д-р Сергей Иванов пред Телеграф.
Този продукт-менте не отговаря по никакъв...
25 Май
Как се транжира теле?Съществуват множество системи за разфасоване, като най-популярните са американска, великобританска и холандска.
Според БДС (български държавен стандарт) в България се използва класификатор за обрезки (cuts) и всяка страна...
28 Юли
Разфасоване на телешкото месоТелешкото месо едва ли може да замени свинското в българската кулинарна традиция. Това е и причината повечето термини, които се отнасят до телешкото и приготвянето му, идват от немски, френски, английски и дори испански....
16 Януари
2