Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Старец по банскиЩом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
22 Окт.
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
18 Септ.
6
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
18 Септ.
6
Старец по автентична рецептаЗакачваме го на студено и на 2-3 дни пресоваме приготвения старец със стъклено шише....
07 Дек.
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва...
26 Ноем.
2
Бански КукуриниРазбиваме яйцето с водата, олиото и солта.
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
13 Март
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
27 Ноем.
4
Бански зелникПриготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
14 Окт.
Бански суджукМесото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
26 Ноем.
Кървавица по банскиКървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
06 Февр.
Попарник по банскиПресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто.
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
14 Септ.
Сарми по банскиБанските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
08 Март
3
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
07 Януари
6
Чомлек по банскиНарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч.
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
26 Юни
Сирене по банскиПоставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
15 Септ.
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
07 Януари
6
Сиренена каша по БанскиНатрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло.
Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
31 Януари
Агнешко печено по банскиМесото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре.
Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
22 Януари
Традиционно сирене по банскиСиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
28 Август
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
11 Февр.
Катино мезе по банскиНарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол.
Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона.
Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
29 Август
Печен Джолан по БанскиПо джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус.
Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино.
Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност,...
21 Ноем.
Бански Чомлек - 100+ годишна рецептаЧесънът, ако е стар - обелете, а ако е пресен можете да разрежете напряко на половина.
Вземете глинената тенджера и я обмажете с олио много хубаво цялата отвътре....
11 Ноем.
2
Печен Джолан с картофи по БанскиИзмиваме добре самия джолан и правим няколко разреза, като разтваряме месото. Нарязваме лука и картофите на кубчета.
Скилидките чесън обелваме.
В глинен съд поставяме свински джолан заедно с нарязаните лук и картофи...
27 Ноем.