Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Старец по банскиСтарец по бански
22 Окт.
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Бански старецБански старец
18 Септ.
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Бански старецБански старец
18 Септ.
6
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе. Напълненото...
Старец по автентична рецептаСтарец по автентична рецепта
07 Дек.
Закачваме го на студено и на 2-3 дни пресоваме приготвения старец със стъклено шише....
Бански суджукБански суджук
26 Ноем.
2
Свинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него. Месото се нарязва...
Бански КукуриниБански Кукурини
13 Март
Разбиваме яйцето с водата, олиото и солта. На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
Бански чомлекБански чомлек
27 Ноем.
4
Нарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет. В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
Бански зелникБански зелник
14 Окт.
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници: 1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца. 2....
Бански суджукБански суджук
26 Ноем.
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа. С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Кървавица по банскиКървавица по бански
06 Февр.
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Бабек по банскиБабек по бански
23 Окт.
След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Попарник по банскиПопарник по бански
14 Септ.
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Сарми по банскиСарми по бански
08 Март
3
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
Капама по банскиКапама по бански
07 Януари
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Чомлек по банскиЧомлек по бански
26 Юни
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч. Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Сирене по банскиСирене по бански
15 Септ.
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути. Отстранете...
Капама по банскиКапама по бански
07 Януари
6
Ястието се приготвя в голяма пръстена тенджера. Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
Сиренена каша по БанскиСиренена каша по Бански
31 Януари
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло. Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Агнешко печено по банскиАгнешко печено по бански
22 Януари
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре. Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Традиционно сирене по банскиТрадиционно сирене по бански
28 Август
Сиренето по бански се поръсва се с черен пипер и се поднася....
Бански чомлек с пилешкоБански чомлек с пилешко
11 Февр.
Бански чомлек с пилешко, който можем да сервираме със зимна салата....
Катино мезе по банскиКатино мезе по бански
29 Август
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол. Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона. Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Печен Джолан по БанскиПечен Джолан по Бански
21 Ноем.
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус. Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино. Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност,...
Бански Чомлек - 100+ годишна рецептаБански Чомлек - 100+ годишна рецепта
11 Ноем.
2
Чесънът, ако е стар - обелете, а ако е пресен можете да разрежете напряко на половина. Вземете глинената тенджера и я обмажете с олио много хубаво цялата отвътре....
Печен Джолан с картофи по БанскиПечен Джолан с картофи по Бански
27 Ноем.
Измиваме добре самия джолан и правим няколко разреза, като разтваряме месото. Нарязваме лука и картофите на кубчета. Скилидките чесън обелваме. В глинен съд поставяме свински джолан заедно с нарязаните лук и картофи...