Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БолеРазтопете захар на вкус във виното. Аз слагам на 2 л около 1 ч.ч. захар, но може и повече, ако искате да е по-сладко.
Загрява се, докато се разтопи и се слага снопче сушено седефче. При поднасяне разредете напитката със...
31 Дек.
БолеСипете в подходящ съд виното, шампанското и швепса, добавете малки парченца от портокала, кубчета от киселите ябълки, тънки кръгчета от банана, поръсете със захарта и сока от изстискания лимон и разбъркайте.
Сервирайте...
12 Дек.
Портокалово болеНарежете на дребно портокалите и лимоните и ги наръсете със захарта.
След около 1-2 часа ги сложете да се варят с водата. След това прецедете сместа и я разредете с бялото вино.
Може да поднесете така приготвеното...
31 Дек.
Ябълково болеИзмитите ябълки нарежете на парченце, наръсете ги с много пудра захар и ги залейте с малко вино.
Оставят се да престоят 4 часа. Залейте ги с рома, а след това и с останалото вино.
Сервирайте с парчета ябълки и сода...
29 Дек.
1
Ябълково болеИзмийте ябълките, почистете ги и ги нарежете на парченца. Поръсете обилно с пудра захар и залейте с малко от виното.
Оставете да престои за 4 часа. Долейте рома, след още 1 час долейте и останалото вино.
При поднасяне...
14 Окт.
Боле ананасВ голям стъклен съд се поставя нарязания ананас. Поръсва се със захарта и се залива с 500 мл. от виното.
Съдът се похлупва и се оставя в хладилника за 1 час. От време на време се разбърква. След това се прибавя сиропът...
07 Януари
Боле с прасковиОбелете и нарежете прасковите. Поръсете ги със захар и ги оставете в камерата да престоят поне половина час.
Извадете и ги залейте с ябълковия сок, газирана вода. Добавете лед и сервирайте веднага....
17 Август
Домашно ябълково болеИзмиваме ябълките, изчистваме ги от семките и кората, нарязваме ги на много тънки резенчета.
Изсипваме ги в голям стъклен буркан или друг подходящ съд.
Прибавяме настърганата кора и сока на лимоните, карамфилчетата...
20 Ноем.
Боле с пъпешРежем пъпеша на две и го почистваме от семките, издълбаваме вътрешността му с лъжичка, като оформяме топчета.
В купа за боле сипваме гроздовия сок, ликьора, кората и сока на лимона и прибавяме топчетата пъпеш, похлупваме...
17 Юли
Боле с ягодиПоставяме плодовете на дъното на дълбок стъклен или порцеланов съд (за предпочитане в специален съд за боле).
Разрязваме ягодите на две. Поръсваме с ликьора (коняка) и пудрата захар и оставяме в хладилник за 1-2 часа....
15 Юни
Боле - ликьор с плодовеТози ликьор е неповторим по вкус и по вид. Аз го приготвям в 3-литров буркан. Ето как:
Първо сипвам в буркана ракията, след което слагам 1 кафена чашка захар и толкова ягоди, след това следващите плодове - от всички плодове...
16 Май
Детско боле от прасковиОбелете прасковите, почистете ги от костилките, нарежете ги на малки парченца или резенчета и ги поставете в дълбок порцеланов съд.
Наръсете прасковите със захарта, залейте ги с гроздовия сок и оставете напитката да престои...
22 Март
Свежо боле с кайсииИзсипете в подходящ съд шампанското, прибавете плодовете, минералната вода, вермута и леда.
Разбъркайте коктейла добре и сервирайте във високи чаши....
05 Март
Боле с червено виноВиното се излива в дълбок съд. Прибавят се ситно настърганите кори от лимон и портокалова кора, канелата, карамфила и захарта.
Сместа се разбърква и се оставя за няколко часа, за да се разтопи захарта. След това се прецежда...
28 Февр.
Боле - ликьор с плодовеТози ликьор е неповторим по вкус и по вид. Аз го приготвям в 3-литров буркан. Ето как:
Първо сипвам в буркана ракията, след което слагам 1 кафена чашка захар и толкова ягоди, след това следващите плодове - от всички плодове...
16 Май
Боле с малини и ягодкиНарежете всички почистени плодове и ги сложете да се варят със захарта и водата. След като се сварят, се прецеждат и пресоват през сито.
Полученият сок разбъркайте с виното и ром/коняк на вкус. Филтрирайте и поднесете...
21 Юни
Боле с ябълки и цитрусови плодовеОбелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета. Обелваме цитрусовите плодове, разделяме ги на резени, които почистваме от тънката ципа и разрязваме на 2-3 парчета.
Поставяме плодовете на дъното на стъклен (порцеланов) съд и...
15 Юни
Сангрия и Боле - каква е разликата?Единствената разлика е в произхода на напитките Боле и Сангария и това, че в Болето се ползва студено шампанско, а в Сангария - червено или бяло вино.
Болето е чудесна лятна напитка, както и Сангаринята. Болето...
07 Август
Болета - леки питиета за душатаБолетата са приятни за пиене слабо алкохолни напитки, които се приготвят като към основните им съставки - леки вина и плодове, пресни или консервирани, се добавят захар, газирана вода или газирано вино и понякога...
16 Януари
Руски чай с шампанскоЗалейте билките с 250 мл вряла вода.
След 5 минути отцедете отварата.
Прибавете към нея захарта, лимоновия сок и настърганата лимонова кора.
Разлейте охладената отвара в съд за боле, като прибавите още парченца...
01 Юни
Правила за приготвянето на най-добрите болетаПовечето съвременни домакини си нямат и идея какво представляват болетата, нито пък какви съставки съдържат. Същевременно това са изключително лесни за приготвяне напитки, с които можете да очаровате своите гости....
17 Дек.
Народна медицина с ЛазаркиняМладите девойки - лазарки, носят на Лазаровден китки на главите си, в които вплитат едно многогодишно тревисто растение, наричано разговорно заради тази му употреба лазаркиня.
Лазаркинята е билка с много приятен аромат...
10 Април
ЛазаркиняЛазаркинята /Asperula Odorata/ представлява многогодишно тревисто растение с гладко, изправено и четириръбесто неразклонено стъбло, достигащо височина до 50 см. Листата се разположени прешленовидно по 8 в горната част на...
08 Април
ПрасковиВ Китай, от където произлизат, прасковите имат мистично значение и вещаят късмет, закрила и богатство. Първоначално те са отглеждани в Северен Китай в тревисти и ерозионни места.
Прасковите са символ на плодородие и любов...
01 Февр.