Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БоршЦвеклото се вари в подсолена вода за 15 мин. Подсушава се и се охлажда в студена вода.
Бели се и се реже на парчета 2.5 см. Лукът и празът се задушават до пълно омекване. Прибавя цвеклото и дафиновият лист.
Оставя...
02 Юни
Зимна диета с боршЧували сме много за различни диети, някои от които се основават на екзотични храни, други предполагат много специални правила. Оказва се, че можете да отслабнете и с борш.
Диетата с борш е особено подходяща за зимата...
01 Февр.
Молдовски боршОбелете картофа и го нарежете на едри кубчета.
Сложете картофените кубчета заедно със ситно нарязания морков, скълцания лук, също ситно нарязаните цвекло, зеле и магданоз в тенджера.
Налейте вода и варете, докато...
22 Януари
Супа БоршОбелете картофите и ги нарежете на парчета. Залейте ги с 2 ч.ч. вода и заедно с универсалната подправка ги сложете да се варят. Сварените картофи пасирайте и добавете към тях накълцаните или настъргани зеле, морков, лук,...
08 Юли
4
Литовски боршЗеленият лук, магданозът и копърът се нарязват ситно и се посоляват. А яйцата, картофите, краставицата и цвеклото се нарязват на кубчета.
Добавят се сметаната, горчицата, майонезата и пресованият чесън. Всичко се разбърква...
19 Септ.
Украински БоршВ голяма тенджера се слагат червеното цвекло, морковите, ряпата, пащърнакът, керевизът, картофът, зелето, празът и зеленчуковият бульон.
Добавя се с бъркане доматеното пюре, черния пипер на зърна, дафиновия лист, оцета...
01 Дек.
3
Постен боршЗапържете в маслото и олиото нарязани лук, целина и моркови. Задушете ги за 10-15 минути и разредете с около 3 л вряла вода.
След кипването добавете почистените и нарязани на кубчета картофи, както и измития ориз. Варете...
08 Август
Унгарски боршИзмийте и обелете цвеклото, след което го настържете едро. Сложете цвеклото в голяма тенджера, долейте водата и бекона с кост.
Оставете да се вари на умерен котлон в продължение на 45 минути, след което добавете захарта...
19 Окт.
Московски боршБульонът се кипва и в него се сипват нарязаните кренвирши, месото и шунката.
Цвеклото, морковите и лукът се нарязват и се задушават в мазнината, заедно със захарта и доматеното пюре, в което е разтворено брашното. Сместа...
24 Април
Вкусен БоршЗа този любим Борш слагаме месото в тенджера с вода и го сваряваме.
Почистваме и нарязваме лука, моркова и цвеклото настъргваме на ренде.
Задушаваме си зеленчуците на тиган, поръсваме с лимонов сок, готвим за още 5...
17 Януари
1
Зелен боршКартофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в бульона. Лукът се нарязва на ситно.
Морковите се настъргват на средно ренде. Половината от лука и се запържва с половината от моркова в растително масло....
03 Окт.
Руски БоршМесото и сланината се нарязват на малки парчета и се слагат да се варят.
Ако е необходимо, водата се отпенва /това го няма в оригиналната рецепта за Руски борш, но знаете какво месо продават напоследък по магазините/....
20 Юни
2
Говежди боршНарязваме месото на парчета и го сваряваме в подсолена вода до полуготово състояние. През това време нарязваме всички зеленчуци на едри парчета и ги прибавяме към месото.
Добавяме и подправките и сол на вкус и варим ястието...
23 Февр.
Манастирски БоршИзмийте и обелете червеното цвекло картофите, морковите и ги нарежете на малки кубчета.
Измийте, почистете и нарежете на ситно праз лука, червеното зеле, кромида и доматите.
Гъбите ги почистете и нарежете на филийки...
15 Април
Домашен боршИзсипете нарязаното прясно зеле в кипящия бульон и варете 15 мин.
Добавете задушените в маста червено цвекло, картофи, моркови, лук, доматено пюре, захар и оцет.
Варете, докато всички зеленчуци омекнат.
5 мин. преди...
03 Ноем.
Постен боршЗагрейте мазнината и запържете нарязаните на ивици зеле, лук, моркови и целина. Когато омекнат добавете черния пипер и залейте с 3 л вряла вода.
Варете до омекване. Добавете и нарязаните на кубчета картофи, 1/2 връзка...
15 Окт.
Супа БоршОбелете картофите и ги нарежете на парчета. Залейте ги с 2 ч.ч. вода и заедно с универсалната подправка ги сложете да се варят. Сварените картофи пасирайте и добавете към тях накълцаните или настъргани зеле, морков, лук,...
08 Юли
4
Вегетариански боршВ кипяща подсолена вода слагаме нарязаните на парчета картофи.
След 5 минути добавяме запържения в олиото лук, настърганите цвекло и морков, нарязаната чушка и доматения сок.
След като заври, добавяме претритото зеле...
10 Юни
Литовски боршЗеленият лук, магданозът и копърът се нарязват ситно и се посоляват. А яйцата, картофите, краставицата и цвеклото се нарязват на кубчета.
Добавят се сметаната, горчицата, майонезата и пресованият чесън. Всичко се разбърква...
19 Септ.
Тайните на вкусния руски боршБоршът е ястие, типично за Русия и Украйна. Тайната в приготвянето му е основната съставка – червеното цвекло. В зависимост от региона, в който се приготвя, му се добавят още гъби, домати, телешко месо, моркови...
15 Септ.
1
Руски постен боршИзмийте и почистете зарзавата. Нарежете цвеклото на ивички и го задушете в малко мазнина, заедно с оцета, захарта и доматеното пюре.
Лукът, морковът и част от магданоза задушете отделно, след което смелете в пасатора....
18 Април
2
Борш по СелскиПочистените и нарязани зеленчуци (без зелето, картофите и доматите) се задушават с две супени лъжици растително масло и сол.
Прясното зеле се нарязва на едро и залива 1 чаена чаша подсолена вода. Вари се до омекване....
26 Окт.
1
Борш по градинарскиНакълцайте зелето и го сложете да се вари до омекване с гореща вода. Добавете нарязаните на кубчета картофи, магданозения корен и оставете да къкри, докато омекнат и те.
Отделно в загряна мазнина запържете лука, след което...
27 Ноем.
1
Салата Руски боршСварете картофите, но нека останат по-твърди. Бланширайте граха и нарязаните на ситни и равни кубчета моркови.
Червеното цвекло се бели и се нарязва на същите малки кубчета. В голяма купа се объркват цвеклото, картофите...
30 Ноем.
Борш с кренвиршиВ 1 л. вряща вода се слагат солта, олиото и нарязаните лук и зеле. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват.
След като поомекне зелето, прибавят се картофите, а след малко нарязаните домати и червеният пипер....
15 Януари