Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Мътеница с краставициВ блендер поставяме чесъна, копъра, нарязаните на кубчета краставици, мътеницата, сметаната, сол, черен пипер, захарта и част от босилека.
Всичко това блендираме, като пробваме на вкус.
Ако нещо липсва прибавяме....
07 Юни
5
Дресинг от мътеница и йогуртРазбиваме киселото мляко и към него добавяме мътеницата (може да се замени с катък) и разбъркваме.
Чесънът се пресова с преса или се накълцва и счуква в хайванче....
15 Юни
МътеницаТака приготвената мътеница може да консумирате като разхлаждащо питие през лятото или да я използвате в направата на сладкиши и десерти....
30 Януари
Палачинки с мътеницаМътеницата може да бъде заменена с нискомаслено кисело мляко, разредено с малко вода.
Палачинките с мътеница са много вкусни....
23 Дек.
Пай с мътеницаСлед това намалете температурата до 180 градуса и печете пая с мътеница още 40 минути....
14 Август
Българска шункаЗалейте свинското филе със зелевия сок.
Сложете го да се вари с подправките до готовност.
След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица.
Може да се поднесе и студено.
Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
14 Август
Българска лазаняЛукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа.
Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване. След това добавяме каймата и изчакаме хубаво...
31 Януари
1
Българска мусакаВ маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол.
Слага...
17 Септ.
2
Българска пицаНай-напред пригответе съставките за пълнежа, като вместо шунка или салам може да използвате 10-12 филета аншоа или друг вид консервирана в масло риба.
Махнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото...
03 Дек.
1
Розова торта с мътеницаДобавяме и мътеницата и разбиваме отново. Белтъците разбиваме на гъста пяна, заедно с останалата захар....
08 Август
Плодови мъфини с мътеницаВ голяма купа разбъркайте заедно яйцето, мътеницата, маслото и ванилията. В друга голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и лимоновата кора....
19 Август
Великденски козунак с мътеницаБрашното, маята, захарта, мътеницата (равни количества кисело мляко и прясно мляко) и маслото се смесват, и се омесват /на ръка или с куките на миксера/до гладко, средномеко тесто....
25 Април
Плодови мъфини с мътеницаВ голяма купа разбъркайте заедно яйцето, мътеницата, маслото и ванилията. В друга голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и лимоновата кора....
19 Август
Сочна българска пицаАктивира се маята, като се разтваря в топла вода със захарта.
С останалите продукти и бухналата мая се замесва средно меко тесто.
Покрива се с кърпа, оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на 4 равни...
08 Януари
Класическа българска мусакаОбелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото.
Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка.
Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме.
След това добавяме картофите...
26 Август
2
Българска Добуш тортаЗадължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
27 Февр.
3
Кюфтета Българска плескавицаМляното месо се омесва с подправките и настъргания кашкавал и се оставя да престои няколко часа в хладилника.
Оформят се кюфтета и се пекат на скара от двете страни.
Излизат около 8-10 кюфтета....
06 Януари
Българска медена питкаСлагаме маята в 25 мл топла вода заедно със захарта, щипка сол и 2 лъжици брашно. Разбъркваме хубаво , покриваме с кърпа и оставяме да шупне.
След като закваската шупне, я сипваме в брашното, добавяме разтопеното масло...
02 Окт.
Традиционна българска закускаВ киселото мляко се разбърква содата за хляб, солта и захарта да шупне.
Сипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути.
С намаслени ръце късаме...
07 Февр.
3
Традиционна българска мусакаНека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....
30 Януари
29
Пържола Българска планинаВ чиния слагаме по една пържола, в/у нея редим резенчета доматки, наситнен магданоз и рендосано сирене - получаваме българския трибагреник.
За гарнитура по избор използваме пържени картофи, а за украса - чушле....
03 Март
5
Традиционна българска салатаПо желание се гарнира традиционната българска салата с люти чушки....
14 Май