Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БолеРазтопете захар на вкус във виното. Аз слагам на 2 л около 1 ч.ч. захар, но може и повече, ако искате да е по-сладко.
Загрява се, докато се разтопи и се слага снопче сушено седефче. При поднасяне разредете напитката със...
31 Дек.
БолеСипете в подходящ съд виното, шампанското и швепса, добавете малки парченца от портокала, кубчета от киселите ябълки, тънки кръгчета от банана, поръсете със захарта и сока от изстискания лимон и разбъркайте.
Сервирайте...
12 Дек.
Портокалово болеНарежете на дребно портокалите и лимоните и ги наръсете със захарта.
След около 1-2 часа ги сложете да се варят с водата. След това прецедете сместа и я разредете с бялото вино.
Може да поднесете така приготвеното...
31 Дек.
Ябълково болеИзмитите ябълки нарежете на парченце, наръсете ги с много пудра захар и ги залейте с малко вино.
Оставят се да престоят 4 часа. Залейте ги с рома, а след това и с останалото вино.
Сервирайте с парчета ябълки и сода...
29 Дек.
1
Ябълково болеИзмийте ябълките, почистете ги и ги нарежете на парченца. Поръсете обилно с пудра захар и залейте с малко от виното.
Оставете да престои за 4 часа. Долейте рома, след още 1 час долейте и останалото вино.
При поднасяне...
14 Окт.
Боле ананасВ голям стъклен съд се поставя нарязания ананас. Поръсва се със захарта и се залива с 500 мл. от виното.
Съдът се похлупва и се оставя в хладилника за 1 час. От време на време се разбърква. След това се прибавя сиропът...
07 Януари
Пай с ралични видове сиренеПлънка: Различните видове сирена, брашното и млякото се слагат в тенджера. Поръсват се в черен пипер и се държи на слаб огън. Прибавят се жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа от сирене....
28 Февр.
Домашно ябълково болеИзмиваме ябълките, изчистваме ги от семките и кората, нарязваме ги на много тънки резенчета.
Изсипваме ги в голям стъклен буркан или друг подходящ съд.
Прибавяме настърганата кора и сока на лимоните, карамфилчетата...
20 Ноем.
Боле с ягодиПоставяме плодовете на дъното на дълбок стъклен или порцеланов съд (за предпочитане в специален съд за боле).
Разрязваме ягодите на две. Поръсваме с ликьора (коняка) и пудрата захар и оставяме в хладилник за 1-2 часа....
15 Юни
Боле с прасковиОбелете и нарежете прасковите. Поръсете ги със захар и ги оставете в камерата да престоят поне половина час.
Извадете и ги залейте с ябълковия сок, газирана вода. Добавете лед и сервирайте веднага....
17 Август
Боле с пъпешРежем пъпеша на две и го почистваме от семките, издълбаваме вътрешността му с лъжичка, като оформяме топчета.
В купа за боле сипваме гроздовия сок, ликьора, кората и сока на лимона и прибавяме топчетата пъпеш, похлупваме...
17 Юли
Боле - ликьор с плодовеТози ликьор е неповторим по вкус и по вид. Аз го приготвям в 3-литров буркан. Ето как:
Първо сипвам в буркана ракията, след което слагам 1 кафена чашка захар и толкова ягоди, след това следващите плодове - от всички плодове...
16 Май
Детско боле от прасковиОбелете прасковите, почистете ги от костилките, нарежете ги на малки парченца или резенчета и ги поставете в дълбок порцеланов съд.
Наръсете прасковите със захарта, залейте ги с гроздовия сок и оставете напитката да престои...
22 Март
Боле с червено виноВиното се излива в дълбок съд. Прибавят се ситно настърганите кори от лимон и портокалова кора, канелата, карамфила и захарта.
Сместа се разбърква и се оставя за няколко часа, за да се разтопи захарта. След това се прецежда...
28 Февр.
Свежо боле с кайсииИзсипете в подходящ съд шампанското, прибавете плодовете, минералната вода, вермута и леда.
Разбъркайте коктейла добре и сервирайте във високи чаши....
05 Март
Боле - ликьор с плодовеТози ликьор е неповторим по вкус и по вид. Аз го приготвям в 3-литров буркан. Ето как:
Първо сипвам в буркана ракията, след което слагам 1 кафена чашка захар и толкова ягоди, след това следващите плодове - от всички плодове...
16 Май
Спаначена палачинка с пълнеж от различни видове сиренаНай-напред с пасатор разбивам добре спанака. Прибавям яйцата, млякото, брашното, олиото и солта - бъркам в дълбок съд с миксер.
Трябва да се получи смес с нормална гъстота за палачинки. По ваша преценка, ако се налага...
10 Август
Боле с малини и ягодкиНарежете всички почистени плодове и ги сложете да се варят със захарта и водата. След като се сварят, се прецеждат и пресоват през сито.
Полученият сок разбъркайте с виното и ром/коняк на вкус. Филтрирайте и поднесете...
21 Юни
Боле с ябълки и цитрусови плодовеОбелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета. Обелваме цитрусовите плодове, разделяме ги на резени, които почистваме от тънката ципа и разрязваме на 2-3 парчета.
Поставяме плодовете на дъното на стъклен (порцеланов) съд и...
15 Юни
Сангрия и Боле - каква е разликата?Единствената разлика е в произхода на напитките Боле и Сангария и това, че в Болето се ползва студено шампанско, а в Сангария - червено или бяло вино.
Болето е чудесна лятна напитка, както и Сангаринята. Болето...
07 Август
Видове картофиВ родината си към днешна дата имат повече от 2000 сортови разновидности, но в зависимост от обработката, може да ги разделим на следните видове:
Картофи за варене – с по-влажна и гладка вътрешност, които запазват формата...
10 Януари
Видове оризСлед като сте вече запознати с различните видове ориз, остава да изберете какво желаете да си приготвите с ориз....
09 Януари
1
Видове ПанировкиСъществуват много видове панировки, които са подходящи за различни продукти – за месо, за зеленчуци. Повечето от тях са универсални и могат да се използват и за сирена, кашкавал, различни зеленчуци, рибни продукти....
12 Септ.
2
Видове пастаМакарони – те се използват за различни видове ястия – печени, пържени, в супи.
2....
28 Юли