Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Пай с ралични видове сиренеПлънка: Различните видове сирена, брашното и млякото се слагат в тенджера. Поръсват се в черен пипер и се държи на слаб огън. Прибавят се жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа от сирене....
28 Февр.
Спаначена палачинка с пълнеж от различни видове сиренаНай-напред с пасатор разбивам добре спанака. Прибавям яйцата, млякото, брашното, олиото и солта - бъркам в дълбок съд с миксер.
Трябва да се получи смес с нормална гъстота за палачинки. По ваша преценка, ако се налага...
10 Август
Ябълков оцетНастържете ябълките, след което прибавете към тях водата, захарта, бирената мая и хляба. Разбъркайте сместа и я оставете в отворен съд на тъмно място.
Сместа трябва да престои така 10 дни при температура 20 градуса, като...
12 Дек.
2
Малинов оцетНамачкайте малините и ги сложете в стъклен буркан.
Залейте ги с оцета.
Завържете гърлото на буркана с плат и го дръжте 14 дни на слънце.
След това прецедете оцета през тензух, налейте го в бутилки и ги затворете...
03 Септ.
Малинов оцетСипете малините в буркан. Отгоре насипете захарта и след това залейте с оцета.
Затворете добре буркана и сложете в хладилника.
Малиновият оцет трябва да е готов след 3 седмици.
Трайността му е до 6 месеца, съхраняван...
13 Септ.
Противогрипен оцетОбелете и смелете 1 глава чесън. Смесете с останалите билки и подправки и залейте с 250 милилитра вода. Варете 10 минути на водна баня. След изстиване прецедете и смесете с оцета.
Приема се по 1 чаена лъжичка, разтворена...
08 Май
ОцетОцетът е един от най-древните хранителни подправки, които човечеството познава. Добре известни са здравословните ползи на ябълковия оцет или на традиционния оцет Балсамико (Balsamico).
Оцетът има широко приложение както...
15 Април
Мекици с оцетСодата се гаси в оцета. Всички съставки се омесват на меко и еластично тесто.
Оставя се да почине около 15 мин и се реже на около 15 топки с големина, колкото яйце.
Разтеглят се мекиците с ръце и се пържат в нагорещено...
13 Дек.
1
Оцет с бъзНакиснете цветчетата от бъза в силно подсолена вода за 4 минути. Извадете, измийте и ги разстилете върху няколко пласта кухненска хартия, за да изсъхнат.
Затоплете оцета, виното и захарта в голяма тенджера. Сипете цветчетата...
05 Юли
Оцет от джанкиКиселите джанки се слагат в телена кошница и се потопяват 2-3 пъти във вряща вода.
След това се изваждат и нареждат върху табли, да се изсушат на слънце или пък се изсушават в слаба фурна, а като станат готови, се запазват...
20 Ноем.
Домашен гроздов оцетВ голяма тенджера налейте един литър вода. Изсипете захарта и разбъркайте.
Оставете разтвора да къкри на огъня двадесетина минути и отдръпнете.
Щом течността изстине до четиридесет градуса, пуснете в нея филията хляб...
14 Януари
Домашен ябълков оцетСега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В трилитров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки.
В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се...
19 Окт.
5
Натурален ябълков оцетНарежете ябълките на парчета и ги сложете в трилитрови буркани - не ги препълвайте.
Разтворете захарта в гореща вода и залейте ябълките с нея, като е хубаво течността да бъде над ябълките.
Разбърквайте ги с дървена...
26 Ноем.
1
Чесън в оцетС кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне.
Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус.
Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
19 Май
5
Сливи в оцетДобре узрели, но твърди сини сливи се измиват и набождат с игла. Сложете ги в подходящ съд и ги залейте със студен сироп, направен от оцета, захарта, карамфила и канелата, като при варенето постоянно трябва да се отпенва....
24 Септ.
Червен ароматизиран оцетСипете в бутилката с оцета вишновката и дафиновите листа.
Оставете оцета да престои на топло място за около 2 седмици, след което го прецедете и налейте в чиста бутилка.
Полученият ароматизиран оцет е изключително...
03 Окт.
Чесън в оцетС кипяща вода попарваме младия чесън, като внимаваме да не омекне.
Изцежда се, нарежда се в буркани и се залива с оцет и сол на вкус.
Бурканите се затварят и се държат на хладно място....
19 Май
5
Истински ябълков оцетЗа направата на този домашен оцет изберете наранени ябълки. Старателно ги измйте и почистете от загнилите участъци, но без да премахвате семките.
Нарежете ябълките на малки парченца и ги прехвърлете в подходящ съд с широко...
23 Април
Оризов ОцетВидове оризов оцет
Познат е така нареченият бял оризов оцет, който представлява бяла или бледожълта течност....
24 Септ.
Балсамов оцетБалсамовият оцет /Aceto Balsamico/ заема челните места сред най-ценните и най-скъпи продукти в света. Произхожда от Модена в Северна Италия. Оригиналният оцет се прави там и никъде другаде по света. Балсамико, както го наричат...
13 Юни
1
Ябълков ОцетЯбълковият оцет е незаменим за различни видове салати, застройки за супи, а и само 1 с.л. към пилешка супа ще ѝ придаде приятен киселичък вкус. Доста маринати се приготвят с добавка на ябълков и винен оцет....
23 Май
2
Домашен оцет от нарОт много дълго време си приготвям домашен оцет вкъщи и винаги се получава много добре. Този път пробвах с нар и мед.
Измиваме добре два нара, след което ги режем и изчистваме от кората, вътрешните части и люспите....
12 Дек.
1
Винегрет с малинов оцетСмесете двата вида олио, оцета, горчицата, солта и пипера. Нарежете на ситно лука и зелените подправки.
Добавете ги към сместа с олиото и разбъркайте добре.
Винегретът е подходящ за зелени салати с по-горчив привкус...
04 Юли
Оцет със зелени подправкиИзмийте старателно подправките и ги подсушете с кухненска хартия.
Сипете ги заедно с оцета, черния пипер и синапа в добре измити бутилки.
Затворете бутилките и ги оставете да престоят 3-4 седмици на тъмно и не много...
02 Юли