Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Волски езикВолски език
20 Февр.
Състав на волски език Във волски език са открити слузни и дъбилни вещества, както и свободни киселини като глутаминова и аспарагинова киселина. Волският език съдържа редица неидентифицирани съставки....
Лечебни рецепти с волски езикЛечебни рецепти с волски език
05 Март
сладник и иглика, 100 г стръкове от камшик и 40 г листа от волски език....
Народна медицина с волски езикНародна медицина с волски език
23 Април
Волският език е билка, която е популярна още с имената еленов и биволски език. От растението се използват листата – те се берат през пролетните месеци, след което се изсушават....
Волският език лекува кашлицаВолският език лекува кашлица
01 Дек.
Една от най-ефикасните билки е волският език – от билката се използват само листата. Отварите с волски език помагат при бронхити, трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, цистопиелити и др....
Паниран езикПаниран език
27 Февр.
2
В подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса. След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата. Взимаме парче...
Печен езикПечен език
26 Януари
Езикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва. Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
Език панеЕзик пане
10 Март
1
Свинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа. След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва. Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
Желиран езикЖелиран език
21 Януари
2
Свинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути. Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета. Езиците се...
Пържен езикПържен език
25 Септ.
Добре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар. След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
Шпикован езикШпикован език
12 Дек.
Сварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете. Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди). Сложете шпикования...
Паниран езикПаниран език
04 Януари
Езикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар. След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява. Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
Дешифрираха бебешкия езикДешифрираха бебешкия език
16 Юни
Лесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език. А бебетата изразяват...
Морски език (Палтус)Морски език (Палтус)
12 Окт.
Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
Салата Тъщин ЕзикСалата Тъщин Език
02 Март
Тиквичките и чушките се нарязват на кубчета. Чесънът се накълцва. Продуктите се размесват и се задушават в зехтин и вода 30 минути. 5 минути преди края се сипват оцетът и подправките. Салатата се насипва в буркани...
Език със зеленчуциЕзик със зеленчуци
15 Февр.
Езикът заедно с 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар, няколко зърна черен пипер и 1/2 глава лук се сварява в тенджера под налягане за около 1 час на 2-3 степен на котлона. Готовият език се обелва и се нарязва на филийки...
Пържен свински езикПържен свински език
29 Септ.
Почистете добре свинските езици и ги сложете да се варят с корените за супа, нарязани дребно, дафиновия лист, зърна черен пипер и бахар. Към края добавете виното и доварете. Сварените езици обелете. Нарежете ги на...
Език в гювечеЕзик в гювече
25 Окт.
2
Телешките езици се почистват и измиват. Поставят се заедно с подправките в тенджера и се заливат с вода, която трябва да покрие месото. Всичко се вари 30-35 минути и след това езикът се вади и се нарязва на колелца. Подрежда...
Език в гърнеЕзик в гърне
29 Ноем.
Добре почистените езици се осоляват и леко се фаршироват (разрязват) на поне 5-6 места. Във всеки прорез се слага по малко сланина, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парченце дафинов лист. Половината от доматите се изсипват...
Маринован телешки езикМаринован телешки език
23 Ноем.
1
Телешкият език се накисва в студена вода за около 12 часа, която е добре да се смени няколко пъти. Изкиснатият език се слага в дълбока тенджера, залива се със студена вода, добавят се подправките и ч.л. сол и се кипва. Котлонът...
Пастет от езикПастет от език
31 Юли
1
Измиваме езика, сваряваме и го белим. Смиламе с месомелачка. Подправяме с почистения и настърган хрян. Посоляваме на вкус и подправяме с олио. Бъркаме интензивно, докато се получи гладка смес. Почистваме лука и чушките...
Желиран телешки езикЖелиран телешки език
23 Юли
Измиваме хубаво телешкия език и сваряваме в подсолена вода. Изваждаме от водата (запазваме бульона от варенето) и като се охлади, обелваме ципата под течаща вода и нарязваме на ивички. Белим морковите и заедно с киселите...
Задушен телешки езикЗадушен телешки език
12 Дек.
Подваряваме телешкия език в подсолена вода, обелваме го и го режем на парчета. В тенджера загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните лук, моркови, чесън и целина, прибавяме доматеното пюре, пипера, солта, захарта...
Телешки език панеТелешки език пане
12 Дек.
Езикът се сварява /за около 1 час/ в подсолена вода, която е овкусена с посочените подправки. След това се измива със студена вода и се нарязва на късове. В един съд се слага брашното, в друг - галетата, а в трети...
Свински език панеСвински език пане
11 Дек.
Измийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон. След като свареният език изстине,...
Печен морски езикПечен морски език
21 Май
Почистете и измийте добре рибата морски език. На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин. Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...