Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Волски езикСъстав на волски език
Във волски език са открити слузни и дъбилни вещества, както и свободни киселини като глутаминова и аспарагинова киселина. Волският език съдържа редица неидентифицирани съставки....
20 Февр.
Лечебни рецепти с волски езиксладник и иглика, 100 г стръкове от камшик и 40 г листа от волски език....
05 Март
Народна медицина с волски езикВолският език е билка, която е популярна още с имената еленов и биволски език. От растението се използват листата – те се берат през пролетните месеци, след което се изсушават....
23 Април
Волският език лекува кашлицаЕдна от най-ефикасните билки е волският език – от билката се използват само листата. Отварите с волски език помагат при бронхити, трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, цистопиелити и др....
01 Дек.
Паниран езикВ подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса.
След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата.
Взимаме парче...
27 Февр.
2
Печен езикЕзикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва.
Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
26 Януари
Език панеСвинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа.
След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва.
Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
10 Март
1
Желиран езикСвинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.
Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.
Езиците се...
21 Януари
2
Пържен езикДобре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар.
След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
25 Септ.
Шпикован езикСварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете.
Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди).
Сложете шпикования...
12 Дек.
Паниран езикЕзикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар.
След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява.
Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
04 Януари
Дешифрираха бебешкия езикЛесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език.
А бебетата изразяват...
16 Юни
Морски език (Палтус)Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
12 Окт.
Салата Тъщин ЕзикТиквичките и чушките се нарязват на кубчета. Чесънът се накълцва.
Продуктите се размесват и се задушават в зехтин и вода 30 минути. 5 минути преди края се сипват оцетът и подправките.
Салатата се насипва в буркани...
02 Март
Език със зеленчуциЕзикът заедно с 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар, няколко зърна черен пипер и 1/2 глава лук се сварява в тенджера под налягане за около 1 час на 2-3 степен на котлона.
Готовият език се обелва и се нарязва на филийки...
15 Февр.
Пържен свински езикПочистете добре свинските езици и ги сложете да се варят с корените за супа, нарязани дребно, дафиновия лист, зърна черен пипер и бахар.
Към края добавете виното и доварете.
Сварените езици обелете. Нарежете ги на...
29 Септ.
Език в гювечеТелешките езици се почистват и измиват. Поставят се заедно с подправките в тенджера и се заливат с вода, която трябва да покрие месото. Всичко се вари 30-35 минути и след това езикът се вади и се нарязва на колелца.
Подрежда...
25 Окт.
2
Език в гърнеДобре почистените езици се осоляват и леко се фаршироват (разрязват) на поне 5-6 места. Във всеки прорез се слага по малко сланина, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парченце дафинов лист.
Половината от доматите се изсипват...
29 Ноем.
Маринован телешки езикТелешкият език се накисва в студена вода за около 12 часа, която е добре да се смени няколко пъти. Изкиснатият език се слага в дълбока тенджера, залива се със студена вода, добавят се подправките и ч.л. сол и се кипва. Котлонът...
23 Ноем.
1
Пастет от езикИзмиваме езика, сваряваме и го белим. Смиламе с месомелачка. Подправяме с почистения и настърган хрян.
Посоляваме на вкус и подправяме с олио. Бъркаме интензивно, докато се получи гладка смес.
Почистваме лука и чушките...
31 Юли
1
Желиран телешки езикИзмиваме хубаво телешкия език и сваряваме в подсолена вода. Изваждаме от водата (запазваме бульона от варенето) и като се охлади, обелваме ципата под течаща вода и нарязваме на ивички.
Белим морковите и заедно с киселите...
23 Юли
Задушен телешки езикПодваряваме телешкия език в подсолена вода, обелваме го и го режем на парчета.
В тенджера загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните лук, моркови, чесън и целина, прибавяме доматеното пюре, пипера, солта, захарта...
12 Дек.
Телешки език панеЕзикът се сварява /за около 1 час/ в подсолена вода, която е овкусена с посочените подправки.
След това се измива със студена вода и се нарязва на късове.
В един съд се слага брашното, в друг - галетата, а в трети...
12 Дек.
Свински език панеИзмийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон.
След като свареният език изстине,...
11 Дек.
Печен морски езикПочистете и измийте добре рибата морски език.
На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин.
Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...
21 Май