Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Здравословно готвене на параВъпреки гореизброените предимства, се намират скептици, според които този начин на готвене прави ястията блудкави и безвкусни. Дали това е така, или готвенето на пара си има своите тънкости?...
10 Дек.
Съвети за готвене на параГотвенето на пара е подходящо за хората, които ценят здравословното хранене.
При някои заболявания – например гастрит, язва и други стомашни болести – готвенето на пара е много полезно....
30 Януари
Уреди за готвене на параКогато го избирате, разгледайте го внимателно и задайте всички въпроси, които ви вълнуват за уреда и начина на готвене, защото готвенето на пара също има своите тънкости....
06 Ноем.
1
Рецепти за готвене на параГотвенето на пара е интересно и никак не е трудно. Единственото, което е необходимо да съобразите – къде слагате уреда, докато готвите, тъй като от него се отделя доста пара и може да стане мъгливо....
01 Ноем.
Мантъ на параСвиваме квадратите и ги подреждаме в уреда за готвене на пара.
Готвим до готовност. По желание в тиган си задушаваме лук, настърган морков и червена чушка, овкусяваме с подправки....
16 Януари
Агнешко на ПараВзимаме парче тензух и поставяме вместо капак на тенджерата. Връзваме силно, така че да може да издържи месото.
Лукът, чесънът нарязваме на ситно и разпределяме върху тензуха....
14 Септ.
Скумрия на ПараВ специален съд за готвене на пара, който се поставя върху тенджерата, се нареждат на един ред шайбите скумрия. Ако нямате такъв съд, може да импровизирате с подходящ размер гевгир или метално сито....
01 Май
Мерлуза на параНа дъното на тенджерата за готвене на пара сложете мащерка и счукани зърна бахар.
Сгответе мерлузата на пара 8 – 10 мин.
След като я извадите, полейте мерлузата със зехтин....
04 Ноем.
Миди на параМоже да добавите и щипка сол, но самите миди би трябвало да са си солени (затворените добре държат в себе си морска вода, която при готвенето пускат);
Сложете капака на тенджерата плътно затворен и поставете на силен...
01 Май
Гарнитура на параТака приготвени на пара за 15 мин зеленчуци сипваме в купа.
Лука задушаваме на тиган с кокосовото масло и малко вода. Кокосовото масло ще овкуси и придаде лек сладък аромат....
31 Март
Лаврак на параСложих рибките на скарата във фурната. В тавичката на фурната изсипах 2 чаши вода, щипка мащерка, сол, лимонов сок и черен пипер....
02 Ноем.
Тиква на параТиквата се обелва, почиства от семки и нарязва на средно големи парчета. На дъното на тенджера се слага приставката за готвене на пара....
27 Ноем.
Зеленчуци на параАко искате да станат по-вкусни, още толи разбъркайте зеленчуците на пара с 1-2 с.л. масло....
22 Юли
Меденки на параНареждат се на разстояние едно от друго, защото при топлинната обработка увеличават размера си. Приготвят се или в уред за готвене на пара, или се нареждат на решетка и се слагат над кипяща вода в тенджера....
22 Май
2
Кюфтета на параРазмесете каймата с накиснатия във вода и поотцеден сухар, яйцето, магданоза и подправки на вкус.
Оформете кюфтетата и във всяко натикайте леко парченце масло. Сложете кюфтетата в съда за готвене на пара....
14 Март
Риба на параСложете приставката за готвене на пара, поставете в нея рибата, похлупете и оставете да се вари за около 10 минути....
10 Март
1
Царевица на параОтгоре всичко се захлупва с капака на съда и царевицата се вари за 10-15 минути.
Сваля се, прехвърля се в купа и се разбърква със сол, черен пипер на вкус, оцета, маслото и малко накълцан пресен копър....
21 Май
Картофи на параРазбъркайте картофите с дресинга, прибавете сол, черен пипер и къри на вкус....
14 Май
3
Мантъ на параПоставяме мантъ в съд за готвене с пара и обработваме до готовност.
По-желание може да си приготвим сос, с който да поднесем, за повече сочност на мантъ на пара....
22 Януари
Карфиол на параСварете на пара карфиола за 15 мин., поставете го в плато и го поръсете с настъргана гауда
Подправете с лимоновия сок, магданоза, кимиона, солта и черния пипер и сервирайте....
30 Януари
Пържола на параСложете ги да се готвят на пара (кошница/решетка над леко вряща вода с капак) за 1 час или до готовност.
През това време смесете нарязания магданоз със зехтина, малко лимонов сок и сол на вкус....
22 Февр.
Сьомга на параЯстието се приготвя в съд за готвене на пара.
В горната част подредете сьомгата, отгоре сложете смачкания чесън, нарязания на полумесеци лимон, дафинов лист и копър. Леко посолете....
13 Март
Скумрия на параМорковите (2 бр. малки или 1 голяма) и картофите се нарязват на шайби и се нареждат покрай скумрията, която вече съм поставил в тавата на уреда за готвене на пара или друга тава, която се побира в уреда....
23 Май
Ябълки на параСрязват се на две и се почистват от семките и сърцевината.
Почистените ябълки се нарязват на кубчета. В дълбок съд на бавен огън се разтопява маслото....
01 Юли
Мантъ на параВъв всяко квадратче поставете малко количество кайма и съберете по два противоположни краища (да прилича на бохча).
Поставете ги в уред за готвене на пара или на дъното на тенджера сипете вряла вода, около 2 пръста....
29 Ноем.