Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Грузински гозинакиОрехите се кълцат на ситно и леко се запържват на сух тиган на слаб огън. Медът се загрява на слаб огън и се вари, докато капка мед, капната в чиния, не се разтича.
Орехите се добавят в меда и варенето продължава при...
02 Юни
Грузински хлебчетаМлякото се затопля леко и в него се разтваря маята и захарта. Добавя се брашното, нарязаното на парченца 2/3 масло и солта. Омесва се тесто, което се слага в плик и се оставя в хладилник за 2 часа.
Охладеното тесто се...
23 Март
Грузински хачапуриМаслото разтапяме и по малко добавяме брашното върху плота, и го поръсваме с бакпулвера.
В брашното правим кладенче и поставяме киселото мляко, яйцето, солта и разтопеното масло.
Замесваме меко тесто. С него си оформяме...
14 Март
Грузински десерт ПеламушиСлед като се охлади напълно грузинският десерт Пеламуши, може да обърнете купичките в чинии, да загладите горната част с нож....
26 Март
Грузински Хинкали (Khinkali)Може да се сервират с чеснов сос готовите грузински хинкали. Наподобяват малко кнедли....
15 Януари
Грузински тестени гозинакиЯйцето се смесва с водката, добавя се сол и половин чаша вода и се разбърква. Добавя се по малко от брашното и се замесва тесто. Разточва се, разрязва се на тънки ленти с дебелина на кибритена клечка.
Маслото се загрява...
13 Юли
Грузински бобен сладкишНакиснатият предварително боб се сварява до полуготовност. Пасира се.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията. Добавя се 1 супена лъжица топла вода. Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се добавят към пасирания...
28 Юни
Грузински тиквени бухтичкиТиквата се обелва, нарязва се на парченца, залива се с вряла вода и се задушава на слаб огън 40 минути. Отцежда се и се пасира. Добавят се яйцата, маята и всичко се разбърква.
Добавя се една трета от брашното и се замесва...
03 Юни
Грузински ябълков сладкишПлодовете се обелват и се нарязват на кубчета, задушават се около 10 минути в малко масло на бавен огън. Брашното се смесва с половината захар и се смесва с останалото масло, нарязано на парченца, до образуването на трохи...
03 Юни
Пикантен грузински пайБрашното, маргаринът и захарта се смесват така, че да се образуват трохи. Добавя се заквасената сметана и се замесва тесто. Оставя се за 30 минути в хладилник.
Разточва се тънко тесто и се слага в кръгла тава, като се...
10 Юни
Грузински орехов сладкишЖълтъците се отделят от белтъците и 4 жълтъка се разбиват със захарта. Добавя се лимоновата кора, разтопеното масло, затопленото мляко.
От маслото се оставят 2 супени лъжици. Добавят се солта, нарязаните орехови ядки...
05 Май
Солянка по грузинскиНарежете месото на парченца, добавете ситно нарязания лук и изпържете всичко в олио.
Поръсете с брашното, добавете доматено пюре, обелените и нарязани краставички, чесъна.
Посолете и залейте с виното, задушавайте...
16 Дек.
Грузински кифлички гвезелиСиренето се настъргва. Десет яйца се сваряват и се обелват. Всяко яйце се разрязва на две по дължина. Тестото се разрязва на квадрати.
Върху всеки квадрат се слага сирене и две половинки яйце. Тестото се завива на руло...
01 Февр.
Грузински десерт маджуниВ тенджера с дебело дъно се налива литър и половина вода и се кипва.
Оризът се измива и се сипва във водата. Вари се на бавен огън, като от време на време се разбърква, докато оризът не се свари напълно.
Сваля се...
10 Септ.
Спанак по грузинскиДобре почистеният спанак се попарва във вряла подсолена вода за около 30 минути. Оставя се да се отцеди, след което се накълцва на ситно.
Маслото и олиото се смесват и загряват. Пресният лук се нарязва на ситно и се запържва...
12 Окт.
Традиционни грузински чебурекиПържете традиционните грузински чебуреки до златисто и им се насладете.
Добър апетит!...
29 Юни
Чашушули - говеждо по грузинскиПочистете телешкото месо от ципи и нарежете на хапки. Разбъркайте парченцата със черен пипер, малко олио и накълцаният на ситно лук.
Оставете така месото да се маринова за 2-3 часа или по възможност повече време.
Загрейте...
04 Юли
Грузински сливов сос ТкемалиБележки към рецептата за грузински сливов сос Ткемали
Съвсем леко съм модифицирал рецептата и освен изброените подправки по-горе добавям много малко (1 к.л.) кимион и 1 к.л....
26 Окт.
Грузински кашкавалени питки (Khachapuri)Загасете водата във киселото мляко и оставете да шупне.
През това време пресейте брашното в купа и го смесете със солта и захарта. Направете кладенче и в него сипете шупналото кисело мляко.
Замесете гладко средно меко...
29 Септ.
Чахохбили - пиле по грузинскиВземете едно пиле със средно тегло около 1. 2 кг. Нарежете го на дребни парчета, като всяко парче трябва да е средно около 50-60 г, махнете гръбнака, отделете го за супа.
Сложете в голям тиган олиото и маслото на котлона...
13 Юни
Грузински сладкиш с дюлиДюлите се белят, махат се семките, плодовете се нарязват на резени и се слагат в намазана с мазнина тава.
Всички останали съставки без сладоледа се смесват и сместа се разпределя върху дюлите.
Пече се на 200 градуса...
02 Август