Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Димитровска пита с ябълкиПечете Димитровската ябълкова пита в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Разположете я на по-долна решетка, защото почти на момента хваща загар и не трябва да потъмнява прекалено....
31 Окт.
Тънкости при печене на питаМного домакини не смеят да опекат пита, защото се притесняват, че няма да се получи достатъчно добра и предпочитат да купят готова. Но няма нищо по-вкусно от домашно изпечената пита, а за приготвянето й просто трябва да...
01 Юни
3
Баница или пита за Коледа?Когато настане Коледа, почти всяка домакиня си задава въпроса какво празнично ястие да приготви за вечеря и дали да посрещне своето семейство и близки с баница или пита за Коледа. Вариантите наистина могат да бъдат безброй...
25 Дек.
Пчелна пита - за какво се консумира?Всички знаем колко безкрайно много подсилващи свойства имат медът. Медените пити, от своя страна, също има някои незаменими ползи, за които е хубаво да знаете. Пчелите ги произвеждат в кошерите си, като те са съставени...
02 Март
Защо пчелната пита е толкова полезна?Пчелната пита е най-чистият пчелен продукт, тъй като е сложна биологична смес от мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице и восък!
Медът с пчелна пита има превъзходни свойства. Той е чист, защото не влиза в...
29 Май
ПитаПресяваме брашното и в него правим кладенче, където изсипваме останалите продукти. Доливаме хладка вода и замесваме тестото. Оставяме да престои, докато удвои обема си.
Премесваме го и оставяме да се отпусне. Оформяме...
19 Ноем.
1
ПитаПресяваме брашното и в него правим кладенче, където изсипваме останалите продукти. Доливаме хладка вода и замесваме тестото. Оставяме да престои, докато удвои обема си.
Премесваме го и оставяме да се отпусне. Оформяме...
19 Ноем.
1
Идеи за дневно меню за Пита дошаОризът Басмати, бобовите растения, сладките плодове и зеленчуковите ястия ще формират основата за дневното меню за Пита доша.
Пресните салати от сладки и горчиви зеленчуци също ще бъдат полезни.
По-добре да намалите...
28 Януари
Пита за 8 март (Пита осмица)В 100-150 мл мляко се слага маята, захарта и брашно, така че да се получи гъста каша. Оставя се настрани да се активира маята. През това време си пресявате брашното. Прави се кладенче, в което се слагат солта, 1 яйце + белтъка...
11 Март
Как се правят фигурки върху пита?Има няколко начина за правене на фигурки върху пити.
1. Декорация от същото тесто за питката, като се слага допълнително брашно да стане много твърдо и се оформят фигурките. Това тесто малко си увеличава обема, защото...
23 Февр.
Постна питаБрашното се пресява два пъти. В купа се погасява содата за хляб с оцета. След което в брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб. Добавят се и останалите изброени продукти. След което се замества...
27 Ноем.
Пита ГроздПрясното мляко се затопля леко и в него се разтваря сухата мая. Разбърква се, докато маята се разтвори напълно. След това се прибавя водата, маслото, захарта, солта и яйцата.
Разбърква се до получаването на еднородна...
16 Окт.
Пита ТаралежПрясното мляко се затопля и в него се разтваря сухата мая. След като маята е разтворена се прибавят яйцата, кравето масло, солта и захарта. Разбърква се хубаво. Прибавя се и хладката вода.
Отново се разбърква. Трябва...
11 Окт.
Зимна питаВ 50 мл вода се слагат щипка захар, щипка брашно и маята. Оставя се да шупне за 10-15 мин (на топло).
Брашното се пресява, към него се добавят солта, захарта, водата (да не е студена), разтопеното масло и готовата мая...
06 Януари
Коледна питаЕдиния жълтък заделете за намазване на питата. Пресейте брашното в голяма купа или тава. Разтворете маята в леко затоплена 1 ч.ч. прясно мляко. Заедно със солта, захарта и олиото ги изсипете в кладенче в брашното.
Започнете...
19 Дек.
9
Пита ЦветенцеПоловин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква много добре до разтваряне на маята.
Отделно в тава сипваме около 800 г брашно, правим кладенче...
08 Дек.
Йогурт питаЗамесете тесто от продуктите и го разделете на две топки. Увийте ги във фолио за свежо съхранение и приберете във фризер за около два часа.
За крема разбийте белтъците на сняг. В друг съд смесете киселото мляко, сметаната...
16 Дек.
1
Пита СлънцеМаята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси...
16 Ноем.
15
Пита КласикаВ дълбок съд маята се разтваря със захарта и прясното мляко с телесна температура.
Прибавете солта, водата, 2 яйца с един белтък. Разбърква се всичко много добре.
Омесва се гладко и меко тесто. Оставя се да втаса...
05 Януари
Пита - РозаРазтворете маята в малко топла водичка със захарта и след като се активира, я добавете към останалите продукти и замесете тесто, което трябва да е средно твърдо.
Оставете го да втаса половин час и го разделете на 2 топки...
21 Ноем.
5
Кекс питаЗа тестото: Разтворете маята в хладко мляко, добавете захар, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. Разбийте белтъка с ръчна бъркалка, добавете олио, разбъркайте всичко и изсипете в купата с...
12 Юли
Шоколадова питаОтделете жълтъците от белтъците. В дълбока купа разбийте маслото с помощта на миксер. Постепенно добавете към него захарта и жълтъците.
Когато захарта се разтвори започнете да добавяте към сместа брашното и шоколада (...
03 Юни
4
Празнична питаБрашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и яйцата (като на едно от тях се отделя жълтъка, за да се намаже погачата). Добавяме и половината от разтопеното масло.
В купичка се сипва 400 мл хладка...
24 Окт.
Орехова питаОтделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с кристалната захар до побеляване. При непрекъснато бъркане добавете брашното лъжица по лъжица, след което добавете предварително натрошените орехови ядки, содата и ванилията....
30 Септ.
Богородична питаЗатопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр. яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета.
Брашното се пресява...
28 Ноем.