Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Димитровска пита с ябълкиДимитровска пита с ябълки
31 Окт.
Печете Димитровската ябълкова пита в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Разположете я на по-долна решетка, защото почти на момента хваща загар и не трябва да потъмнява прекалено....
Тънкости при печене на питаТънкости при печене на пита
01 Юни
3
Много домакини не смеят да опекат пита, защото се притесняват, че няма да се получи достатъчно добра и предпочитат да купят готова. Но няма нищо по-вкусно от домашно изпечената пита, а за приготвянето й просто трябва да...
Баница или пита за Коледа?Баница или пита за Коледа?
25 Дек.
Когато настане Коледа, почти всяка домакиня си задава въпроса какво празнично ястие да приготви за вечеря и дали да посрещне своето семейство и близки с баница или пита за Коледа. Вариантите наистина могат да бъдат безброй...
Пчелна пита - за какво се консумира?Пчелна пита - за какво се консумира?
02 Март
Всички знаем колко безкрайно много подсилващи свойства имат медът. Медените пити, от своя страна, също има някои незаменими ползи, за които е хубаво да знаете. Пчелите ги произвеждат в кошерите си, като те са съставени...
Защо пчелната пита е толкова полезна?Защо пчелната пита е толкова полезна?
29 Май
Пчелната пита е най-чистият пчелен продукт, тъй като е сложна биологична смес от мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице и восък! Медът с пчелна пита има превъзходни свойства. Той е чист, защото не влиза в...
ПитаПита
19 Ноем.
1
Пресяваме брашното и в него правим кладенче, където изсипваме останалите продукти. Доливаме хладка вода и замесваме тестото. Оставяме да престои, докато удвои обема си. Премесваме го и оставяме да се отпусне. Оформяме...
ПитаПита
19 Ноем.
1
Пресяваме брашното и в него правим кладенче, където изсипваме останалите продукти. Доливаме хладка вода и замесваме тестото. Оставяме да престои, докато удвои обема си. Премесваме го и оставяме да се отпусне. Оформяме...
Идеи за дневно меню за Пита дошаИдеи за дневно меню за Пита доша
28 Януари
Оризът Басмати, бобовите растения, сладките плодове и зеленчуковите ястия ще формират основата за дневното меню за Пита доша. Пресните салати от сладки и горчиви зеленчуци също ще бъдат полезни. По-добре да намалите...
Пита за 8 март (Пита осмица)Пита за 8 март (Пита осмица)
11 Март
В 100-150 мл мляко се слага маята, захарта и брашно, така че да се получи гъста каша. Оставя се настрани да се активира маята. През това време си пресявате брашното. Прави се кладенче, в което се слагат солта, 1 яйце + белтъка...
Как се правят фигурки върху пита?Как се правят фигурки върху пита?
23 Февр.
Има няколко начина за правене на фигурки върху пити. 1. Декорация от същото тесто за питката, като се слага допълнително брашно да стане много твърдо и се оформят фигурките. Това тесто малко си увеличава обема, защото...
Постна питаПостна пита
27 Ноем.
Брашното се пресява два пъти. В купа се погасява содата за хляб с оцета. След което в брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб. Добавят се и останалите изброени продукти. След което се замества...
Пита ГроздПита Грозд
16 Окт.
Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря сухата мая. Разбърква се, докато маята се разтвори напълно. След това се прибавя водата, маслото, захарта, солта и яйцата. Разбърква се до получаването на еднородна...
Пита ТаралежПита Таралеж
11 Окт.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря сухата мая. След като маята е разтворена се прибавят яйцата, кравето масло, солта и захарта. Разбърква се хубаво. Прибавя се и хладката вода. Отново се разбърква. Трябва...
Зимна питаЗимна пита
06 Януари
В 50 мл вода се слагат щипка захар, щипка брашно и маята. Оставя се да шупне за 10-15 мин (на топло). Брашното се пресява, към него се добавят солта, захарта, водата (да не е студена), разтопеното масло и готовата мая...
Коледна питаКоледна пита
19 Дек.
9
Единия жълтък заделете за намазване на питата. Пресейте брашното в голяма купа или тава. Разтворете маята в леко затоплена 1 ч.ч. прясно мляко. Заедно със солта, захарта и олиото ги изсипете в кладенче в брашното. Започнете...
Пита ЦветенцеПита Цветенце
08 Дек.
Половин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква много добре до разтваряне на маята. Отделно в тава сипваме около 800 г брашно, правим кладенче...
Йогурт питаЙогурт пита
16 Дек.
1
Замесете тесто от продуктите и го разделете на две топки. Увийте ги във фолио за свежо съхранение и приберете във фризер за около два часа. За крема разбийте белтъците на сняг. В друг съд смесете киселото мляко, сметаната...
Пита СлънцеПита Слънце
16 Ноем.
15
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси...
Пита КласикаПита Класика
05 Януари
В дълбок съд маята се разтваря със захарта и прясното мляко с телесна температура. Прибавете солта, водата, 2 яйца с един белтък. Разбърква се всичко много добре. Омесва се гладко и меко тесто. Оставя се да втаса...
Пита - РозаПита - Роза
21 Ноем.
5
Разтворете маята в малко топла водичка със захарта и след като се активира, я добавете към останалите продукти и замесете тесто, което трябва да е средно твърдо. Оставете го да втаса половин час и го разделете на 2 топки...
Кекс питаКекс пита
12 Юли
За тестото: Разтворете маята в хладко мляко, добавете захар, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 10 минути. Разбийте белтъка с ръчна бъркалка, добавете олио, разбъркайте всичко и изсипете в купата с...
Шоколадова питаШоколадова пита
03 Юни
4
Отделете жълтъците от белтъците. В дълбока купа разбийте маслото с помощта на миксер. Постепенно добавете към него захарта и жълтъците. Когато захарта се разтвори започнете да добавяте към сместа брашното и шоколада (...
Празнична питаПразнична пита
24 Окт.
Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат солта и яйцата (като на едно от тях се отделя жълтъка, за да се намаже погачата). Добавяме и половината от разтопеното масло. В купичка се сипва 400 мл хладка...
Орехова питаОрехова пита
30 Септ.
Отделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с кристалната захар до побеляване. При непрекъснато бъркане добавете брашното лъжица по лъжица, след което добавете предварително натрошените орехови ядки, содата и ванилията....
Богородична питаБогородична пита
28 Ноем.
Затопляме 1/3 от млякото и го смесване с натрошената мая, захарта и малко брашно, за да направим закваска. В отделен съд объркваме 3 бр. яйца, лимонадата, прясното мляко, киселото мляко, олиото и оцета. Брашното се пресява...