Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Волски езикВолският език /Phyllitis scolopendrium/ представлява многогодишна папрат с късо коренище, от което излизат едри, кожести и дълги листа с къса дръжка. Коренището е плътно и в горната си част е покрито с люспи. Билката има...
20 Февр.
Желиран езикСвинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.
Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.
Езиците се...
21 Януари
2
Печен езикЕзикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва.
Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
26 Януари
Език панеСвинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа.
След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва.
Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
10 Март
1
Паниран езикВ подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса.
След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата.
Взимаме парче...
27 Февр.
2
Пържен езикДобре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар.
След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
25 Септ.
Паниран езикЕзикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар.
След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява.
Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
04 Януари
Шпикован езикСварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете.
Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди).
Сложете шпикования...
12 Дек.
Морски език (Палтус)Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
12 Окт.
Дешифрираха бебешкия езикЛесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език.
А бебетата изразяват...
16 Юни
Вкусен телешки езикТелешкия език измиваме и поставяме в тенджера заедно с нарязаните на едро зеленчуци и зърната черен пипер.
Заливаме с вода и оставяме да кипне.
Оставяме на тих огън да се вари за около 3 часа, под капак, ако е необходимо...
02 Февр.
Свински Език ЯхнияПоставяме езика в съд заедно с бахара и дафиновия лист да се вари. След като е готов вадим и докато е още топъл го обелваме.
Нарязваме зеленчуците. В тиган запържваме всички зеленчуци в олиото. Към тях добавяме червеното...
08 Април
Език в маслоИзмитият език заедно с 2 л вода се вари в отворена тенджера под налягане. Оставете да заври и отпенвайте. Щом бульонът се изчисти, добавете 2 с.л. оцет, лука, морковите, магданоза и целината, бахара и дафиновия лист....
26 Август
7
Език със зеленчуциЕзикът заедно с 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар, няколко зърна черен пипер и 1/2 глава лук се сварява в тенджера под налягане за около 1 час на 2-3 степен на котлона.
Готовият език се обелва и се нарязва на филийки...
15 Февр.
Пастет от езикИзмиваме езика, сваряваме и го белим. Смиламе с месомелачка. Подправяме с почистения и настърган хрян.
Посоляваме на вкус и подправяме с олио. Бъркаме интензивно, докато се получи гладка смес.
Почистваме лука и чушките...
31 Юли
1
Желиран телешки езикИзмиваме хубаво телешкия език и сваряваме в подсолена вода. Изваждаме от водата (запазваме бульона от варенето) и като се охлади, обелваме ципата под течаща вода и нарязваме на ивички.
Белим морковите и заедно с киселите...
23 Юли
Салата Тъщин ЕзикТиквичките и чушките се нарязват на кубчета. Чесънът се накълцва.
Продуктите се размесват и се задушават в зехтин и вода 30 минути. 5 минути преди края се сипват оцетът и подправките.
Салатата се насипва в буркани...
02 Март
Пушен свински езикВ тенджера под налягане поставяме всички продукти описани по-горе.
Сипваме вода, за да се покрият продуктите заедно със свинския език, и поставяме на котлона да ври за 35 минути.
Времето за готвене на езика зависи от...
28 Януари
Телешки език фрикасеПодготвеният телешки език се нарязва на парчета и се вари в тенджера под налягане. Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в зехтин. Добавете езикът заедно с бульона, след омекване на зеленчуците.
Пригответе кашичка...
20 Септ.
Коктейл Усукан ЕзикСветлият или златният ром имат едва доловим вкус, за разлика от тъмния ром, така че те не прикриват вкусовете от другите ликьори.
Слагаме в шейкър с лед светлия ром, кокосовия ликьор, портокаловото кюрасо и лимоновия сок...
29 Окт.
Задушен телешки езикПодваряваме телешкия език в подсолена вода, обелваме го и го режем на парчета.
В тенджера загряваме олиото и в него задушаваме нарязаните лук, моркови, чесън и целина, прибавяме доматеното пюре, пипера, солта, захарта...
12 Дек.
Свински език панеИзмийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон.
След като свареният език изстине,...
11 Дек.
Телешки език панеЕзикът се сварява /за около 1 час/ в подсолена вода, която е овкусена с посочените подправки.
След това се измива със студена вода и се нарязва на късове.
В един съд се слага брашното, в друг - галетата, а в трети...
12 Дек.
Печен морски езикПочистете и измийте добре рибата морски език.
На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин.
Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...
21 Май
Език в гювечеТелешките езици се почистват и измиват. Поставят се заедно с подправките в тенджера и се заливат с вода, която трябва да покрие месото. Всичко се вари 30-35 минути и след това езикът се вади и се нарязва на колелца.
Подрежда...
25 Окт.
2