Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
При хипотония - жълт смилБилката жълт смил доказано повишава и нормализира кръвното налягане при хипотония....
16 Май
За чернодробни проблеми - жълт смилЗалейте 2 супени лъжици жълт смил с 1 литър вода. Сварете в емайлирана тенджера със затворен капак на слаб огън за 10 минути. Запарете 20 минути.
Приема се по 1/2 чаша, 3-4 пъти на ден, 20 минути преди хранене....
16 Април
Безсмъртниче (Жълт смил)Жълт смил /Helichrysum arenarium/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцвети /Asteraceae/. Билката е известна още като безсмъртниче, каменно цвете, сухо цвете и неувяхка.
Във Франция ѝ казват...
24 Юли
1
Извлек с жълт смил при жълтеницаНакиснете жълтия смил във водата и оставете да престои така около 8 часа.
От време на време разбъркайте течността.
След това прецедете и изпийте в рамките на един ден - три пъти преди хранене.
Извлекът е полезен...
26 Март
Бял смилБял смил /Gnaphalium uliginosum L./ представлява едногодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни, познато още и като блатен бял смил, хайдушка прахан. Белият смил има тънък, слабо прикрепен към почвата корен. Стеблото...
12 Юни
Жълт КантарионЖълтият кантарион /Hypericum perforatom/ е жълто-цъфтяща, многогодишна билка, характерна за Европа, която е била въведена в много зони по света с умерен климат и расте обикновено като дива билка, заемаща цели ливади. Общоприетото...
17 Март
4
Жълт оризВ дълбок тиган се нагорещява олиото. Лукът се обелва, нарязва на малки парченца и се добавя към мазнината. Готви се 5 минути докато омекне.
Добавят се куркумата и чесънът, който е преди това пресован или ситно нарязан...
17 Май
4
Жълт коктейлСмесете всички съставки в подходяща купа и разбийте всичко с миксер, докато се получи гладка и хомогенна смес.
Ако се притеснявате от суровите жълтъци, първо може да ги разбиете до побеляване в съд на водна баня на котлона...
06 Август
Жълт НегретОт продуктите се приготвя смес, която се изпича в намаслена и набрашнена тава в умерена фурна.
След като се изпече, сладкишът се нарязва на ромбоиди и се оставя да изстине после се залива с сиропа.
Пожелание се поръсва...
10 Дек.
5
Жълт кремМлякото се смесва със захарта. Добавя се брашното, разредено с малко студено мляко до получаване на кашичка.
Тази гладка каша се сипва към останалото мляко. Добавя се парче масло, ванилията и яйцата. Сместа се бие на...
17 Април
2
Жълт оризВ дълбок тиган се нагорещява олиото. Лукът се обелва, нарязва на малки парченца и се добавя към мазнината. Готви се 5 минути докато омекне.
Добавят се куркумата и чесънът, който е преди това пресован или ситно нарязан...
17 Май
4
При тромбофлебит на краката - вани с бял смилИзсипете в кофа вряла вода и пуснете в нея 200 грама суха билка бял смил. Покрийте кофата, за да се запари.
При достигане на поносима температура (не гореща) потопете краката в кофата и стойте така около 30 минути, като...
05 Март
Класически жълт кексРазбийте яйцата и захарта с миксер до пухкав бял крем. Добавете прясното мляко и олиото, като продължавате да бъркате.
След няколко минути сложете брашното, бакпулвера, рома и лимоновата кора. Прехвърлете сместа в тавичка...
15 Май
1
Жълт боб яхнияМорковът и лукът се нарязват на ситно и се задушават в тенджера с мазнината за няколко минути.
Добавят се червеният пипер, бобът и се налива вода, колкото да го покрие.
Яхнията се вари на умерен огън до полуготовност...
12 Дек.
Жълт царевичен хлябСложете маята в купа, добавете захарта и малко хладка вода. Оставете маята да шупне.
В друга купа сипете двата вида брашно, направете кладенче в средата и прибавете останалите продукти.
Прибавете и шупналата мая. На...
06 Януари
Обикновен жълт кремСмесете 1 ч.ч.ч от млякото със захарта, добавете брашното, разредено със студено мляко до кашичка.
Тази смес сипете към останалото мляко и се добавят маслото, ванилията и яйцата. Сместа се разбива на на котлона до сгъстяване...
29 Август
1
Жълт Ориз по ИндийскиОризът се измива и се оставя за половин час в студена вода.
След това зеленчуците се запържват в тиган и когато са омекнали се добавят куркумата и канелата. Сипва се и отцеденият ориз.
Налива се около 600 мл топла вода...
30 Април
Чай от жълт равнецПриложение: Чаят от жълт равнец се използва при стомашно-чревни възпаления, хемороиди, кръвоизливи, нощно напикаване, аменорея, възпаления на бъбреците и пикочния мехур, малария, ревматизъм, кръвоспиращо при порезни рани,...
11 Януари
Пюре от жълт грахГрахът се слага в голяма тенджера с толкова вода, колкото да го покрие 3 см над повърхността му. Оставя се да къкри на слаб огън около 2 часа, докато грахът се свари и разпадне. Разбива се с пасатор до получаването на кремообразна...
25 Януари
Жълт фасул с телешкоНалейте олио в тенджера и добавете ситно нарязаните на ситно чесън и лук и нарязания морков. Всички събрани и запържете.
Нарежете телешкото месо на кубчета и запържете заедно с лука, като бъркате непрекъснато, докато месото...
25 Септ.
Жълт Ориз на ФурнаЛукът, чесънът и морковът се обелват, нарязват на ситно и слагат в тиган със сгорещена мазнина да се запържат.
Прибавя се куркумата, разбърква се, след което се прибавя измитият ориз.
След като се запържи оризът се...
18 Юли
Жълт ориз със заливкаЛукът се почиства и нарязва на ситно. Морковите се измиват и настъргват на едро.
В голям тиган се слага малко олио да загрее. Добавят се лукът и морковите да се запържат. Добавя се каймата. Трябва да стане на едри късчета...
18 Септ.
1