Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Трябва ли да използваме йодирана сол?Трябва ли да използваме йодирана сол?
01 Февр.
Има голяма вероятност да откриете кутия с йодирана сол във всяка кухня. Въпреки че повечето домакинства я използват, има много противоречиви мнения дали трябва да използваме йодирана сол....
Вредна ли е йодираната сол?Вредна ли е йодираната сол?
17 Ноем.
Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига на йод в организма....
Срещу сърдечни проблеми: Заменете обикновената сол с йодиранаСрещу сърдечни проблеми: Заменете обикновената сол с йодирана
03 Май
Замяната й с йодирана ще подпомогне всички системи и органи в тялото, тъй като йодираната сол е богата и на други минерали....
Йодирана или обикновена сол? Ето защо е лесно да определите коя да ползвате!Йодирана или обикновена сол? Ето защо е лесно да определите коя да ползвате!
10 Юни
По-голямата част от използваната в съвремието трапезна сол всъщност е йодирана. Ето какво трябва да знаете за йодираната и обикновената сол. Основните ползи от йодирана сол са, че осигурява на хората йод....
Шарена солШарена сол
29 Дек.
Всички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка. Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
Шарена солШарена сол
29 Дек.
Всички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка. Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
СолСол
17 Март
Йодираната сол има способността да премахва опасността от ендемична гуша....
Риба върху солРиба върху сол
06 Февр.
Изчистваме рибата. В тава изсипваме солта и слагаме рибата без да овкусяваме. Пече се на 200 градуса до готовност. През това време скълцваме чесъна в паничка, добавяме 1/2 лимонов сок, копър и това е сосът за рибата....
Ароматна сол самардалаАроматна сол самардала
08 Май
Берем листата на самардалата (ако искаме да съберем семена, изчакваме да се образуват цветовете и тогава обираме листата за приготвяне на сол самардала). Набраните листа измиваме много старателно (листо по листо). Когато...
Домашна самардалена солДомашна самардалена сол
27 Февр.
Добре измитите листа самардала се смилат на едро (много лютят по време на обработката, затова се препоръчва да бъдат смлени в робот). Размесват се със солта и се сушат на тъмно в плитки съдове. След изсушаване на...
Пиле на солПиле на сол
13 Юли
Пилето се разполовява, посолява се от всички страни и се слага с разреза надолу върху килограм сол, поставена на дъното на тава за печене с подходящ размер. Печете крехкото пиле се на 180 °C до желан загар. Не се обръща...
Панагюрска шарена солПанагюрска шарена сол
13 Юни
3
Първата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце. След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита....
Домашна шарена солДомашна шарена сол
19 Юни
Смиламе си предварително тиквените семки и царевицата. Тиквените семки са, за да придадът плътност, по желание може и да ги пропуснете. Всичко се омесва добре в купа и след това може да се съхранява в бурканче дълго...
Скумрия в солСкумрия в сол
01 Май
Почистете скумрията от вътрешностите, измийте и подсушете с хартия. Разбийте белтъците и добавете половината сол. Разстелете я на дъното на тава и отгоре поставете двете риби. В коремите на рибите поставете резени лимон...
Пиле на солПиле на сол
03 Юни
2
Изчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди. В немного голяма тавичка поставете едра сол да пок­рие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
Скумрия върху солСкумрия върху сол
08 Дек.
Скумрията се намазват с горчица и се поръсва със зелените подправки. Поставят се в тава, застлана с алуминиево фолио, върху която сте подредили 1-2 см морска сол. Полива се с лимонов сок и отгоре се поръсва с тънък пласт...
Пиле на солПиле на сол
03 Юни
2
Изчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди. В немного голяма тавичка поставете едра сол да пок­рие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
Печено пиле върху солПечено пиле върху сол
30 Април
Измивам и подсушавам добре пилето. В тава разстилам солта равномерно на дъното. Пилето го обтривам със сол и останалите подправки и отвън, и отвътре. Поставям пилето с гръбчето нагоре и покривам с алуминиево фолио тавата...
Коктейл Коста Дел СолКоктейл Коста Дел Сол
30 Ноем.
Чист и златист, точно както безкрайното испанско слънце. В шейкър с лед изсипваме джина, кайсиевото бренди и трипъл сек ликьора. Разклащаме хубаво, за да се охлади добре. Прехвърляме коктейла в охладена коктейлна...
Скариди, печени върху солСкариди, печени върху сол
15 Дек.
Намазваме дъното на широк тиган с много малко зехтин и го загряваме на силен огън. Разпределяме солта на един пласт с приблизителна дебелина 4 милиметра, така че да не се вижда повърхността на тигана. Изчакваме да...
Пиле, печено върху солПиле, печено върху сол
24 Окт.
4
Солта за тази рецепта е добре да е морска, може да е едра, може и фина. Няма да ви трябва целия пакет, вземете дълбока тава, в която ще печете пилето, и на дъното и сложете от солта, толкова, колкото да покрие дъното изцяло...
Фокача с шарена солФокача с шарена сол
29 Февр.
Смесват се в купа брашното, солта, захарта, маята и олиото. Налива се по малко от водата и бъркаме с вилица докато се получи тесто, като накрая се доомесва с ръце. Покрива се с фолио и оставяме да втаса 40 минути докато...
Пиле върху морска солПиле върху морска сол
14 Януари
1
Пилето се разполовява, без да се разделят половинките, овкусява се със соев сос и къри. В дълбока тава се изсипва морска сол, докато покрие напълно дъното. Отгоре се поставя пилето. Пилето се пече се в предварително...
Свински пържоли върху солСвински пържоли върху сол
06 Март
Разсипете 1/2 от морската сол в тава на равен слой по цялото дъно. Намажете свинското месо със зехтина и го поставете върху солта в тавата. След това поръсете с подправките розмарин, мащерка, чесън на прах и черен пипер...
Пърленки с шарена солПърленки с шарена сол
26 Септ.
1
Замесете гладко тесто от маята, брашното, солта и водата. Оставете го да втаса. От него късайте парчета по 100 г всяко и разтегляйте с ръка. Мажете питките с мазнина и поръсете с шарена сол. Изпечете пърленките в...