Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Трябва ли да използваме йодирана сол?Има голяма вероятност да откриете кутия с йодирана сол във всяка кухня. Въпреки че повечето домакинства я използват, има много противоречиви мнения дали трябва да използваме йодирана сол....
01 Февр.
Вредна ли е йодираната сол?Експертите от години твърдят, че йодираната сол ефективно компенсира недостига на йод в организма....
17 Ноем.
Срещу сърдечни проблеми: Заменете обикновената сол с йодиранаЗамяната й с йодирана ще подпомогне всички системи и органи в тялото, тъй като йодираната сол е богата и на други минерали....
03 Май
Йодирана или обикновена сол? Ето защо е лесно да определите коя да ползвате!По-голямата част от използваната в съвремието трапезна сол всъщност е йодирана. Ето какво трябва да знаете за йодираната и обикновената сол.
Основните ползи от йодирана сол са, че осигурява на хората йод....
10 Юни
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
29 Дек.
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
29 Дек.
Риба върху солИзчистваме рибата. В тава изсипваме солта и слагаме рибата без да овкусяваме. Пече се на 200 градуса до готовност.
През това време скълцваме чесъна в паничка, добавяме 1/2 лимонов сок, копър и това е сосът за рибата....
06 Февр.
Ароматна сол самардалаБерем листата на самардалата (ако искаме да съберем семена, изчакваме да се образуват цветовете и тогава обираме листата за приготвяне на сол самардала).
Набраните листа измиваме много старателно (листо по листо). Когато...
08 Май
Домашна самардалена солДобре измитите листа самардала се смилат на едро (много лютят по време на обработката, затова се препоръчва да бъдат смлени в робот).
Размесват се със солта и се сушат на тъмно в плитки съдове.
След изсушаване на...
27 Февр.
Пиле на солПилето се разполовява, посолява се от всички страни и се слага с разреза надолу върху килограм сол, поставена на дъното на тава за печене с подходящ размер.
Печете крехкото пиле се на 180 °C до желан загар.
Не се обръща...
13 Юли
Панагюрска шарена солПървата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.
След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита....
13 Юни
3
Домашна шарена солСмиламе си предварително тиквените семки и царевицата.
Тиквените семки са, за да придадът плътност, по желание може и да ги пропуснете.
Всичко се омесва добре в купа и след това може да се съхранява в бурканче дълго...
19 Юни
Скумрия в солПочистете скумрията от вътрешностите, измийте и подсушете с хартия. Разбийте белтъците и добавете половината сол. Разстелете я на дъното на тава и отгоре поставете двете риби.
В коремите на рибите поставете резени лимон...
01 Май
Пиле на солИзчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди.
В немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
03 Юни
2
Скумрия върху солСкумрията се намазват с горчица и се поръсва със зелените подправки. Поставят се в тава, застлана с алуминиево фолио, върху която сте подредили 1-2 см морска сол.
Полива се с лимонов сок и отгоре се поръсва с тънък пласт...
08 Дек.
Пиле на солИзчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди.
В немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
03 Юни
2
Печено пиле върху солИзмивам и подсушавам добре пилето. В тава разстилам солта равномерно на дъното.
Пилето го обтривам със сол и останалите подправки и отвън, и отвътре. Поставям пилето с гръбчето нагоре и покривам с алуминиево фолио тавата...
30 Април
Коктейл Коста Дел СолЧист и златист, точно както безкрайното испанско слънце.
В шейкър с лед изсипваме джина, кайсиевото бренди и трипъл сек ликьора.
Разклащаме хубаво, за да се охлади добре.
Прехвърляме коктейла в охладена коктейлна...
30 Ноем.
Скариди, печени върху солНамазваме дъното на широк тиган с много малко зехтин и го загряваме на силен огън.
Разпределяме солта на един пласт с приблизителна дебелина 4 милиметра, така че да не се вижда повърхността на тигана.
Изчакваме да...
15 Дек.
Пиле, печено върху солСолта за тази рецепта е добре да е морска, може да е едра, може и фина. Няма да ви трябва целия пакет, вземете дълбока тава, в която ще печете пилето, и на дъното и сложете от солта, толкова, колкото да покрие дъното изцяло...
24 Окт.
4
Фокача с шарена солСмесват се в купа брашното, солта, захарта, маята и олиото. Налива се по малко от водата и бъркаме с вилица докато се получи тесто, като накрая се доомесва с ръце.
Покрива се с фолио и оставяме да втаса 40 минути докато...
29 Февр.
Пиле върху морска солПилето се разполовява, без да се разделят половинките, овкусява се със соев сос и къри.
В дълбока тава се изсипва морска сол, докато покрие напълно дъното. Отгоре се поставя пилето.
Пилето се пече се в предварително...
14 Януари
1
Свински пържоли върху солРазсипете 1/2 от морската сол в тава на равен слой по цялото дъно.
Намажете свинското месо със зехтина и го поставете върху солта в тавата.
След това поръсете с подправките розмарин, мащерка, чесън на прах и черен пипер...
06 Март
Пърленки с шарена солЗамесете гладко тесто от маята, брашното, солта и водата. Оставете го да втаса.
От него късайте парчета по 100 г всяко и разтегляйте с ръка. Мажете питките с мазнина и поръсете с шарена сол.
Изпечете пърленките в...
26 Септ.
1