Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Кадифен бобКадифен боб
14 Септ.
Здравни ползи от кадифен боб Този екзотичен кадифен боб достига до 15 метра височина. Той се използва най-вече като тор и фураж, както и за подхранване на почвата заради азотния си състав....
Кадифен гъбен сос с уникален вкусКадифен гъбен сос с уникален вкус
08 Август
Уникално вкусен, кадифен гъбен сос, който приготвих към свински пържоли. Изчистените и нарязани гъби слагам в сух тиган и готвя до изпаряване течността, която пускат. Добавям малко масло и капки олио....
Кадифен коктейл с три вида сладоледКадифен коктейл с три вида сладолед
06 Май
Сметановият сладолед се разделя на две и едната половина се смесва с разтворимото кафе. Във високи термоустойчиви стъклени чаши се слага по малко от трите вида сладолед. Отгоре се излива от загрятото еспресо и се украсява...
БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Натурални ексфолианти за кадифена кожаНатурални ексфолианти за кадифена кожа
06 Март
Тялото ще придобие приятна кадифена структура и еластичност. Да изглеждаш красива - винаги е приятно!...
История на тортата Червено КадифеИстория на тортата Червено Кадифе
27 Окт.
Съвременните рецепти за приготвянето на тортата Червено Кадифе отдавна вече са изключили приготвянето ѝ с помощта на естествени оцветители като цвеклото....
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Македонци свариха боб за ГинесМакедонци свариха боб за Гинес
10 Август
1
Най-голямата бобена чорба свариха в македонското село Сарчиево край Щип. Гозбата бе вписана в книгата с Рекордите на Гинес. Любопитното е обаче, че селцето-рекордьор се състои само от четири къщи, а обитателите му...
Как се готви зелен бобКак се готви зелен боб
19 Дек.
За да приготвите ястия от зелен фасул, желателно е да използвате съвсем млади зелени шушулки. Те са по-нежни и вкусът им придава невероятна свежест на ястията. Презрелият зелен фасул се приготвя по-бавно, той не е толкова...
3 начина да сготвите боб3 начина да сготвите боб
11 Окт.
За по-лесно сваряване на боба ви предлагаме да го накисвате от вечерта – в някои рецепти се кисне само с вода, в други с вода и чаена лъжичка сол. Когато започне същинското готвене по желание можете да изхвърлите...
Смилянски боб - традиции и особеностиСмилянски боб - традиции и особености
21 Февр.
Един от най-разпространените продукти на българската трапеза е бобът. Без значение дали е приготвян на чорба, на яхния, в пълени чушки или сарми, той неизменно присъства на нашата маса. Почти няма семейство,...
Вкусни гарнитури със зелен бобВкусни гарнитури със зелен боб
14 Август
Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е характерно с плода си, който е шушулка, пълна с бобчета с овална форма. Този зеленчук е богат на белтъчини, мазнини...