Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Задушени картофки под капак с яйцаЗатворете капака да се задуши магданозът и след 10 минути сервирайте в чинии....
28 Юни
Лимецова питка под капак в тенджераПече се 40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса по капак.
След като се изпече, питката се намазва с останалото масло и се оставя да попие 10 мин.
Лимецовата питка под капак в тенджера е чудна....
03 Март
Лепкави капани за вредители в градинатаВ някои лепкави капани се поставят и аромати, които да привличат вредителите.
Лепкавият капан може да бъде и висящ. Подходящ е за паяци, а също лови и хлебарки. Летящо насекомо не може да бъде хванато с такъв капан....
23 Юли
КапамаСипваме виното и зелевата чорба, затваряме с капака и поставяме апетитната капама в студена фурна....
29 Дек.
Баш КапамаПека любимата капама на най-силна степен във фурната около два часа.
След два часа махам алуминиевото фолио и допичам още 15 минути Баш Капамата....
31 Март
Богата капамаНакрая покриваме богатата капама с листа от зелето и заливаме с вино и олио. Запечатваме с тесто капака слагаме във фурната. Печем на умерена фурна за 4 часа....
26 Дек.
Кокошка капамаИзчистваме и измиваме кокошката. След това я нарязваме на порции.
Нарязваме киселото зеле на ситно и го задушаваме с 2 с.л. масло.
Когато се задуши, добавяме червения пипер и разбъркваме добре.
Взимаме гювеч и редим...
01 Март
Банска КапамаПечене
Под капака на гювеча слагаме фолио за печене, притиснато към главата на съда, за да не издиша под капака.
Поставяме глинения съд във фурната и оставяме капамата да заври за 30 - 40 мин на 250 C....
23 Дек.
2
Моята капамаЗа автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне....
10 Окт.
21
Домашна капамаВърху съда слагаме алуминиево фолио и захлупваме с капака.
Печем 1 час на 220 градуса и след това намаляме градусите на 120 и печем още 2 часа....
02 Януари
Софийска КапамаНа дъното се поставя сланината.
Върху нея се нарежда нарязаното на дребно кисело зеле и се притиска към сланината.
Върху него се подреждат меса по избор - свинско, пилешко, сурова наденица.
Подрежда се върху зелето...
01 Януари
Яйца КапамаПърво се сваряват яйцата. Като изстинат се белят и се режат на две, по дължина. В тиган се слага олиото и маслото.
Като се загрее мазнината, се добавят черен пипер, малко кимион и сол на вкус. Слагат се половинките яйца...
14 Февр.
4
Празнична капамаОтворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Или пък можете да запечатате капака с тесто....
29 Дек.
Коледна капамаОставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.
Разкошно коледно ястие за вашата трапеза....
22 Ноем.
4
Заешка капамаВнимателно почистете заека. Нарежете го на порционни парчета и го накиснете поне за 4 часа в смес от оцет и 2 ч.ч. вода.
Извадете месото от маринатата и всяко отделно парче натрийте със сол, черен и червен пипер. Взимате...
28 Юли
1
Капама НаследствоКоето не значи, че няма постна капама. Има, за Бъдни вечер може да се направи. Капама се готви в казан на двора със затворен капак....
02 Януари
1
Родопска КапамаКокошката/ петелът се обтриват със сол и черен пипер и се залива с вода, за да ври. Ако предпочитате, може да направите птицата на порции и да не е цяла.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до златисто. Слага...
12 Юни
Агнешка капамаНарязвате месото и го слагате в тенджерата. Добавяте лука и чесъна, нарязани на ситно.
Подправяте с 3 с.л. наситнен магданоз и 1 с.л. наситнен джоджен. Овкусявате с с червения пипер, черен пипер, захлупвате и варите на...
03 Февр.
Заек капамаИзмийте заека и го почистете от ципите. Осолете го отвън и отвътре. Сварете вътрешностите на заека в подсолена вода с няколко зрънца бахар.
Запържете булгура в олиото и прибавете сварените и нарязани дреболии. Подправете...
15 Януари
Разложка капамаПокрийте отвора на гърнето с лист хартия и сложете капака.
Сложете гърнето с капамата по разложки в загряна силна фурна....
20 Ноем.
5
Постна капамаЗадушават се под капак, след което се прибавя брашно и се задушава за няколко минути.
Подправя се с червен пипер и се залива с гореща вода, като се разбърква непрекъснато. Зеленият лук се нарязва на едро....
28 Окт.
4
Македонска капамаКапака на гювеча се запечатва с малко тесто и така се пече на слаб огън, около 5-6 часа....
07 Окт.
Великденска капамаМесото се измива и нарязва на 6 парчета. Всяко от тях се шпикова с парченца морков, и зърна черен пипер. Запържват се леко в мазнина и се изваждат.
В същата мазнина се задушават нарязаните лук и чесън. Добавят се накълцаните...
20 Април