Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Царевична каша - нискокалоричната закуска без глутенЦаревична каша - нискокалоричната закуска без глутен
03 Август
Царевичната каша или полентата е здравословна храна с полезни свойства. Зърното на тази култура може да е с различно смилане: с по фино смилане кашата се оказва мека, а с по грубо - твърда. Тази вкусна и традиционна...
Оризовата каша лекува болен стомах и нервиОризовата каша лекува болен стомах и нерви
25 Април
Кашата отдавна е традиционно ястие при много народи. Някои предпочитат царевична, други – от елда, а англичаните са на мнение, че няма по-вкусна от овесената. Смята се, че една от най-древните каши е оризовата. Археолозите...
Каша от сминдух в помощ на кърмещи майкиКаша от сминдух в помощ на кърмещи майки
23 Май
Тази каша от сминдух е точно това, от което се нуждае всяка кърмачка, за да помогне за увеличаване на кърмата. Почти всяка кърмеща майка се тревожи за това как кърмата ѝ действа на бебето - и като количество, и като...
Амарантова кашаАмарантова каша
08 Април
Смесете прясното мляко с ванилията и го сварете. Объркайте двата вида ядки с брашното и добавете към врялото мляко при непрекъснато бъркане. Варете кашата на тих огън, като непрекъснато разбърквате, за около 45 минути....
Копривена кашаКопривена каша
28 Март
2
Измиваме и слагаме да варим копривата в студена вода, щом вземе да кипи, засичаме 8-10 минути, вадим я от водата и я пасираме. В тиган сипваме олиото, щом се нагорещи, сипваме брашното, като не спираме да бъркаме, след...
Картофена кашаКартофена каша
23 Януари
Белим картофите, измиваме и нарязваме на по-едро. Лука настъргваме ситно. В тенджерка слагаме картофите, лука, 1 к.ч. вода, 4 с.л. олио и краве масло 10 г. Задушаваме, като периодично разбъркваме, докато течността...
Каша ЧоламаКаша Чолама
21 Ноем.
Нарежете месото и го сложете да се свари в леко подсолена вода. Загрейте маслото отделно и запържете брашното. Разредете постепенно с брашното от бульона и оставете да ври. Добавете месото заедно със ситно нарязания...
Агнешка кашаАгнешка каша
26 Дек.
Почиствате месото и го сварявате в подсолена вода. Приготвяте запръжката от брашното и я разреждате с част от водата, в която е вряло месото и варите докато се посгъсти. Прибавяте месото и оставяте да се вари на много...
Петел кашаПетел каша
21 Ноем.
Петелът се измива, нарязва и сварява. След това се обезкостява и месото се нарязва на малки парчета. Загрява се маслото и в него се запържват нарязаните моркови, добавя се брашното и се бърка, докато се запържи до златисто...
Доматена кашаДоматена каша
01 Май
Запържете брашното в олио и добавете, като разбърквате непрекъснато червения пипер, доматите, които предварително сте нарязали на малки парченца и сте задушили до омекването им. Получената каша разредете с топла вода...
Манная кашаМанная каша
25 Окт.
В тенджерка си слагаме прясното мляко и я слагаме на котлона да заври. В купичка си слагаме гриса, солта и захарта, разбъркваме продуктите. Няколко секунди, преди да заври прясното мляко, на тънка струя сипваме сухите...
Суджучена кашаСуджучена каша
28 Март
Почистваме и измиваме лука, като го нарязваме и запържваме в олиото. Към него добавяме брашното и червения пипер, както и нарязаните на дребно домати, разбъркваме и задушаваме. Всичко това заливаме с топла вода - толкова...
Безглутенова кашаБезглутенова каша
25 Май
Избираме безглутенова детска каша - оризово-царевична или от елда. Освен за бебетата тя може да бъде един пълноценен източник на енергия и за големите. Добавяме конопеното семе и натрошените какаови зърна и заливаме...
Гуриевска кашаГуриевска каша
01 Март
В кипящото подсолено мляко на тънка струйка сипете гриса, като непрекъснато бъркате, докато се получи лепкава каша. Охладете леко готовата каша и прибавете ванилията, разбърканите със захарта жълтъци, разбитите на пяна...
Брашнена кашаБрашнена каша
24 Февр.
1
Бялото месо на пилето се сварява и се разкъсва по дължина. В дълбок тиган или тенджерка се загрява 50 мл. олио и в него се запържва брашното до златисто. Внимателно при продължително бъркане се налива водата или бульона...
Бяла кашаБяла каша
22 Февр.
Препичаме брашното, към него добавяме маргарина да се разтопи, черният пипер и дафиновият лист. Добавя се бульонът (ако нямате домашен може да ползвате и от кубче, като предварително сте го разтворили във водата) и бъркаме...
Фасулена кашаФасулена каша
14 Август
Рецептата е традиционна от Пловдивското село Труд. 1. Зеленият фасул се измива, почиства, нарязва на парчета с големина 1-2 см и се сварява в подсолена вода. 2. Докато фасулът се вари, баба слагаше зеления домат на...
Френкова кашаФренкова каша
22 Юли
1
Рецептата е автентична от Пловдивското село Труд. На много места в Тракия на доматите казват френки (френкове, френчове, френци) и това има своята френска връзка. Доматите идват на европейския континент след 1523 година...
Заешка КашаЗаешка Каша
04 Юли
Нарязвате заека на порции, изкисвате месото в студена вода за около час. Сипвате олио в тенджера и запържвате месото, като по-късно добавяте нарязания морков, чушка и лук. Заедно отново ги запържвате, след което сипвате...
Маслинена кашаМаслинена каша
08 Септ.
Запържваме в загрятото олио лука и моркова до получаване на златист цвят. След като са готови, добавяме брашното и червения пипер, запичаме и добавяме водата и маслините. Оставяме на котлона, докато се сгъсти бабината...
Будамяна кашаБудамяна каша
24 Септ.
Почистете и измийте лука и моркова. Нарежете си на ситно (моркова може да го настържете с ренде). Загрейте подходящ (дълбок) тиган с малко мазнина. Задушете зеленчуци. Щом омекнат, добавете към тях и нарязаната на ситно...
Ишмер КашаИшмер Каша
15 Юни
За тази ишмер каша купичка си размиваме във вода брашното. В съд си поставяме маслото и оставяме на котлон да се разтопи. След като е готово, към него прибавяме размитото брашно. Добавяме и червения пипер. Получената...
Бабекова кашаБабекова каша
22 Април
Лукът се нарязва на ситно, поставя се в омазнен тиган и се задушава в олиото докато омекне. След това се прибавя брашното и се запържва до златисто. Прибавя се постепенно хладка вода. Получава се гъста каша. Бърка се непрекъснато...
Зелева кашаЗелева каша
20 Януари
Поставяме скълцаното зеле в тенджера. Като смени цвета си, прибавяме на тънка струйка кашицата, която се приготвя от брашното и водата. Отделно загряваме олиото с червен пипер. Когато се запържи, поливаме готовата зелева...
Жълта кашаЖълта каша
11 Юли
Сложете в тенджера 1 литър подсолена вода да заври. Като заври, започнете да сипвате във водата царевичното брашно, като сипвате по-малко при непрекъснато бъркане до получаване на хомогенна смес. В тава сложете саздърмата...