Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Царевична каша - нискокалоричната закуска без глутенЦаревичната каша или полентата е здравословна храна с полезни свойства. Зърното на тази култура може да е с различно смилане: с по фино смилане кашата се оказва мека, а с по грубо - твърда.
Тази вкусна и традиционна...
03 Август
Оризовата каша лекува болен стомах и нервиКашата отдавна е традиционно ястие при много народи. Някои предпочитат царевична, други – от елда, а англичаните са на мнение, че няма по-вкусна от овесената.
Смята се, че една от най-древните каши е оризовата. Археолозите...
25 Април
Каша от сминдух в помощ на кърмещи майкиТази каша от сминдух е точно това, от което се нуждае всяка кърмачка, за да помогне за увеличаване на кърмата.
Почти всяка кърмеща майка се тревожи за това как кърмата ѝ действа на бебето - и като количество, и като...
23 Май
Гуриевска кашаВ кипящото подсолено мляко на тънка струйка сипете гриса, като непрекъснато бъркате, докато се получи лепкава каша.
Охладете леко готовата каша и прибавете ванилията, разбърканите със захарта жълтъци, разбитите на пяна...
01 Март
Манная кашаВ тенджерка си слагаме прясното мляко и я слагаме на котлона да заври.
В купичка си слагаме гриса, солта и захарта, разбъркваме продуктите.
Няколко секунди, преди да заври прясното мляко, на тънка струя сипваме сухите...
25 Окт.
Заешка КашаНарязвате заека на порции, изкисвате месото в студена вода за около час.
Сипвате олио в тенджера и запържвате месото, като по-късно добавяте нарязания морков, чушка и лук.
Заедно отново ги запържвате, след което сипвате...
04 Юли
Будамяна кашаПочистете и измийте лука и моркова. Нарежете си на ситно (моркова може да го настържете с ренде).
Загрейте подходящ (дълбок) тиган с малко мазнина.
Задушете зеленчуци. Щом омекнат, добавете към тях и нарязаната на ситно...
24 Септ.
Маслинена кашаЗапържваме в загрятото олио лука и моркова до получаване на златист цвят.
След като са готови, добавяме брашното и червения пипер, запичаме и добавяме водата и маслините.
Оставяме на котлона, докато се сгъсти бабината...
08 Септ.
Фасулена кашаРецептата е традиционна от Пловдивското село Труд.
1. Зеленият фасул се измива, почиства, нарязва на парчета с големина 1-2 см и се сварява в подсолена вода.
2. Докато фасулът се вари, баба слагаше зеления домат на...
14 Август
Френкова кашаРецептата е автентична от Пловдивското село Труд. На много места в Тракия на доматите казват френки (френкове, френчове, френци) и това има своята френска връзка.
Доматите идват на европейския континент след 1523 година...
22 Юли
1
Петел кашаПетелът се измива, нарязва и сварява. След това се обезкостява и месото се нарязва на малки парчета.
Загрява се маслото и в него се запържват нарязаните моркови, добавя се брашното и се бърка, докато се запържи до златисто...
21 Ноем.
Каша ЧоламаНарежете месото и го сложете да се свари в леко подсолена вода.
Загрейте маслото отделно и запържете брашното. Разредете постепенно с брашното от бульона и оставете да ври.
Добавете месото заедно със ситно нарязания...
21 Ноем.
Агнешка кашаПочиствате месото и го сварявате в подсолена вода. Приготвяте запръжката от брашното и я разреждате с част от водата, в която е вряло месото и варите докато се посгъсти.
Прибавяте месото и оставяте да се вари на много...
26 Дек.
Гъбена кашаЛукът, морковът и чушката се нарязват на ситно. Гъбите - на четвъртинки, ако са по-дребни или на по-малки парченца, ако са от едрите.
Загрява се олио и в него се изпържват лукът, морковите и чушката. Добавят се гъбите...
03 Дек.
17
Доматена кашаЗапържете брашното в олио и добавете, като разбърквате непрекъснато червения пипер, доматите, които предварително сте нарязали на малки парченца и сте задушили до омекването им.
Получената каша разредете с топла вода...
01 Май
Безглутенова кашаИзбираме безглутенова детска каша - оризово-царевична или от елда.
Освен за бебетата тя може да бъде един пълноценен източник на енергия и за големите.
Добавяме конопеното семе и натрошените какаови зърна и заливаме...
25 Май
Ишмер КашаЗа тази ишмер каша купичка си размиваме във вода брашното.
В съд си поставяме маслото и оставяме на котлон да се разтопи.
След като е готово, към него прибавяме размитото брашно.
Добавяме и червения пипер.
Получената...
15 Юни
Брашнена кашаБялото месо на пилето се сварява и се разкъсва по дължина.
В дълбок тиган или тенджерка се загрява 50 мл. олио и в него се запържва брашното до златисто.
Внимателно при продължително бъркане се налива водата или бульона...
24 Февр.
1
Бяла кашаПрепичаме брашното, към него добавяме маргарина да се разтопи, черният пипер и дафиновият лист.
Добавя се бульонът (ако нямате домашен може да ползвате и от кубче, като предварително сте го разтворили във водата) и бъркаме...
22 Февр.
Суджучена кашаПочистваме и измиваме лука, като го нарязваме и запържваме в олиото.
Към него добавяме брашното и червения пипер, както и нарязаните на дребно домати, разбъркваме и задушаваме.
Всичко това заливаме с топла вода - толкова...
28 Март
Бабекова кашаЛукът се нарязва на ситно, поставя се в омазнен тиган и се задушава в олиото докато омекне. След това се прибавя брашното и се запържва до златисто.
Прибавя се постепенно хладка вода. Получава се гъста каша. Бърка се непрекъснато...
22 Април
Зелева кашаПоставяме скълцаното зеле в тенджера. Като смени цвета си, прибавяме на тънка струйка кашицата, която се приготвя от брашното и водата.
Отделно загряваме олиото с червен пипер. Когато се запържи, поливаме готовата зелева...
20 Януари
Копривена кашаИзмиваме и слагаме да варим копривата в студена вода, щом вземе да кипи, засичаме 8-10 минути, вадим я от водата и я пасираме.
В тиган сипваме олиото, щом се нагорещи, сипваме брашното, като не спираме да бъркаме, след...
28 Март
2
Жълта кашаСложете в тенджера 1 литър подсолена вода да заври. Като заври, започнете да сипвате във водата царевичното брашно, като сипвате по-малко при непрекъснато бъркане до получаване на хомогенна смес.
В тава сложете саздърмата...
11 Юли
Амарантова кашаСмесете прясното мляко с ванилията и го сварете. Объркайте двата вида ядки с брашното и добавете към врялото мляко при непрекъснато бъркане.
Варете кашата на тих огън, като непрекъснато разбърквате, за около 45 минути....
08 Април