Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Олио от бамя замества кокосовото маслоТова се е наложило от факта, че кокосовото, палмовото и това от соя са станали твърде скъпи, а отдавна са основен източник за прехраната на населението....
23 Юли
Чесново олиоЧесънът се почиства докато останат голи скилидки. Скилидките се слагат в буркан да го напълнят до половината. Догоре се налива олио и бурканът се съхранява затворен в хладилник.
Предимства: винаги имате подръка изчистен...
11 Февр.
ОлиоСъществува слънчогледово олио, олио от маслини (зехтин), кокосово олио, олио от рапица, ленено олио, рициново олио и др. Най-удачни за употреба и най-разпространени са слънчогледовото олио и това от маслини....
17 Юни
Козунак с олиоЗатопляме малко млякото, но не трябва да е горещо. Сипваме го в дълбока купа и в него начупваме маята и разбъркваме до нейното разтваряне. Добавяме 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно, смесваме и оставяме да шупне за 15 минути....
03 Април
3
Паста Алио олиоЧесънът и лютата чушка, нарязани на ситно се запържват в зехтина.
След като чесъна си промени цвета се вади от зехтина с решетъчна лъжица.
Прибавя се босилекът, овкусява се със солта. Сваряват се спагетите и се поднасят...
18 Април
5
Баница с олиоВ купа изсипваме част от брашното, счупваме 4 яйца, добавяме оцета, захарта, солта, олиото, маята, разбита с водата и бъркаме с лъжица.
След като се смеси всичко хубаво започваме с ръка да месим и да добавяме другата...
16 Март
Баница без олиоВ купа разбъркваме прясното мляко, бакпулвера и яйцата. В друг съд (чинийка става) намачкваме сиренето.
Вадим купата, в която ще се пече баницата.
Намазняваме я отдолу, за да не загори и слагаме първата кора. Намазваме...
07 Март
Патладжани в олиоОбелете патладжаните и ги нарежете на филийки. Поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката.
След това ги измийте и подсушете. В тенджера налейте толкова оцет, колкото да покрие патладжаните.
След като...
24 Септ.
Алио е олиоЗагрейте зехтина в голям тиган и добавете счукания чесън. След като добие леко златист цвят, го извадете и добавете в съда всички зелени подправки.
Разбъркайте, докато си пуснат аромата на слаб огън. Овкусете със сол...
06 Март
Кокосово МаслоВидове кокосово масло
Има основно 4 разновидности на кокосовото масло:
- Натурално, нерафинирано кокосово олио, което се извлича от пресни кокосови орехи;
- Рафинирано кокосово олио, при което копрата (изсушената кокосова...
03 Февр.
3
Кокосово МлякоКокосовото мляко е екзотичен продукт, получаван от месестата част на добре узрелите кокосови орехи....
31 Януари
Кокосово БрашноИстория и същност на кокосовото брашно
Кокосовото орехи се използват основно с цел добиване на кокосово месо, мляко, вода, както и на кокосово брашно....
24 Окт.
Спагети Алио е олиоСварявате спагетите до полуготовност и ги оставяте да се отцедят добре.
Почиствате скилидките чесън и ги нарязвате на тънки филийки.
В тенджера или голям тиган загрявате зехтина и изсипвате чесъна, който оставяте да...
10 Дек.
Вита баница без олиоЯйцата се разбиват хубаво в дълбока купа. Киселото мляко се смесва с содата и се оставя да шупне, а после се добавя в купата при рабитите яйца и се разбърква до хомогенност, като постепенно се добавя размекнатото масло на...
20 Юни
Питки с ароматно олиоТоплата вода, медът и маята се смесват и се оставят за 10 мин. Добавят се останалите продукти и се замесва еластично тесто.
Втасва в намаслен съд за около половин час, след което се разделя на 16 топки.
Всяка топка...
12 Февр.
Вкусна баница без олиоЗаради скъпото олио, реших да направя икономична баница с разтопена мас и масло. Е, смело мога да кажа, че е страхотна. Може да се приготви вкусна баница без олио, но с друг вид мазнина.
Разтопете свинска мас в чашка...
13 Март
Пикантно олио за пициИзмиваме мащерката и подсушаваме добре.
В подходящ съд - бутилка или стъклен буркан слагаме мащерката и лютите чушки. Заливаме подправките с олиото и затваряме добре.
Оставяме да престои на светло място за 2-3 седмици...
08 Ноем.
Маслени сладки с олиоПресейте брашното, смесете го с останалите продукти и постепенно замесете тестото.
Разточете го върху кухненския плот и изрежете с форми или чашка сладките.
Подреждайте ги в широка тава, застлана с хартия за печене...
14 Ноем.
Талиатели Алио е ОлиоСварете пастата и я отцедете.
Запържете чесъна в дълбок тиган със сгорещен зехтин до златисто.
Добавете вътре магданоза и пастата. Разбъркайте.
Разпределете тази вкусна паста в порции и отгоре обилно поръсете с настърган...
24 Септ.
Мариновани гъби в олиоПопарете гъбите за 15-20 минути и когато изстинат ги насипете в буркан.
Залейте ги бавно с маринатата, за да излезе напълно въздухът, отгоре налейте половин см олио и затворете с обикновена капачка.
При консумация,...
04 Юни
Чорбаджийски чушки с олиоСлагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд и оставяме да заври. Пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки.
Варим 7 минути след кипването на течността. Когато изстинат, ги подреждаме плътно в...
13 Март
1
Царевично олиоДългогодишният спор „Зехтин или слънчогледово олио? “ е напът да бъде прекратен заради появата на все по-популярен напоследък продукт на пазара – царевичното олио. Все още не особено предпочитано у нас, олиото от царевица...
17 Дек.
Конопено олиоКонопеното олио е едно от малко известните чудеса на природата. Въпреки че употребата му нараства, то продължава да бъде сравнително непопулярен продукт, макар и да има многобройни ползи за здравето и красотата. Това до известна...
04 Дек.
Фъстъчено ОлиоФъстъченото олио представлява леко растително олио, което след обработка запазва аромата и вкуса на фъстъци. Фъстъченото олио е толкова популярно в азиатската кухня, колкото зехтинът в Средиземноморието. Има висока точка...
03 Февр.
Рапично олиоРапичното олио представлява растително масло, което в последно време започна да набира популярност и в родното готварство. То се добива от растението рапица, което е основна маслодайна култура на много места по света....
22 Август